50-годишната Бенсуда, която досега бе заместник-главен прокурор, бе избрана с консенсус от 120-те държави от Събранието на страните по договора за Трибунала, предаде БТА.

Мандатът й ще е 9-годишен и ще започне на 16 юни 2012 г. Изборът на африканец на важния пост в Трибунала в Хага е продиктуван отчасти от необходимостта да се преодолеят съмненията в Африка, че съдът има предубеждения към континента, коментира Ройтерс.

През октомври бе съставен кратък списък с кандидати за поста, а през ноември имената в списъка бяха сведени до две, след като страните членки решиха, че постът трябва да бъде зает от представител на Африка и затова бяха елиминирани Андрю Кейли от Великобритания и Робер Пети от Канада.

Дипломати съобщиха, че другият африкански кандидат - Мохамед Чанде Отман от Танзания впоследствие се е оттеглил от надпреварата, оставяйки Бенсуда, която отдавна е била смятана за фаворит, като единствен кандидат за поста.

Фату Бенсуда бе назначена за заместник-прокурор в Хага през 2004 г. Преди това тя е работила като юридически консултант и като адвокат към Международния наказателен трибунал за Руанда, заседавал в Аруша, Танзания.
Международният наказателен съд има правомощията да разглежда случаи на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, които националните правораздавателни системи не могат или не желаят да преследват.