Американският кинопродуцент Харви Уайнстийн се смятал за толкова недосегаем в Холивуд, че си мислел, че може да се отнася с започващи кариерата си актриси като с книжни носни кърпички, каза прокурор във вчерашната си пледоария по делото за сексуален тормоз в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

"Аз карам вселената да се върти и затова те не отиват да се оплакват, когато аз, кралят, ги тъпча, плюя върху тях, покварявам ги и ги изнасилвам и злоупотребявам с тях", каза зам.-окръжният прокурор Джоан Илузи-Орбон, имитирайки мимиките на Уайнстийн.

Пледоарията на Илузи беше предшествана от едночасови заключителни аргументи на адвокатката на Уайнстийн Дона Ротуно, която заяви, че тезата на обвинението е "зловеща приказка" без доказателства, нужни за осъждането на Уайнстийн. Адвокатката каза, че прокурорите са създали "алтернативна вселена", която лишава зрели жени от здрав разум, независимост и отговорност.

67-годишният Уайнстийн е обвинен в изнасилване на жена в хотелска стая в Манхатън през 2013 г. и в принудителен орален секс с друга жена през 2006 г.