Прокуратурата в Скопие разследва президента на Република Македония Георге Иванов за това кога в парламента са взети решенията за закона за употреба на езиците и за Преспанския договор и дали и по какви причини не са подписани от президента, съобщава в. "Слободен печат", цитиран от БТА.

Държавното обвинение информира, че започва предварителна процедура на проверка на два подадени анонимно наказателни иска във връзка с неподписването от президента на закона за езиците и договора с Гърция от Преспа.

За тази цел вече са поискани данни и информации от Собранието на Република Македония и от Кабинета на държавния глава за това кога са взети решенията в законодателния орган и дали и по какви причини не са подписани от президента, се казва в съобщение на прокуратурата.

Преди седмица Георге Иванов заяви, че депутатите в македонския парламент са постъпили против волята на народа, като са гласували за започване на процедура за внасяне на поправки в конституцията съгласно Преспанското споразумение с Гърция.

Иванов подчерта, че на референдума на 30 септември с неучастието си в гласуването народът ясно е заявил позицията си срещу "прибързаните, наложени и пагубни решения", взети без предварително постигане на национален консенсус.

"На референдума македонският народ изрази суверенната си воля и недвусмислено се отказа от Преспанското споразумение", заяви тогава Иванов.

На 17 юни външните министри на Република Македония и Гърция подписаха край Преспанското езеро споразумение, с което Република Македония се преименува на Република Северна Македония. С това споразумение се решава дългогодишният спор за името и се открива пътят за интеграция на Република Македония в Европейския съюз и НАТО.

На 30 септември бе свикан референдум с консултативен характер, на който гласуваха едва 36,91 процента от гражданите с право на глас.

Въпреки това след четиридневни дебати парламентът гласува с мнозинство от две трети (на снимката) предложението на правителството да се пристъпи към внасяне на поправки в конституцията, произтичащи от Преспанското споразумение.