Части за руските автомобили "КамАЗ" и "АвтоВАЗ" могат да бъдат произведени в Сърбия, вместо в Турция, заявиха днес сръбският премиер Александър Вучич и руският вицепремиер Дмитрий Рогозин след разговор в Белград, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

"Трябва да се види ще може ли нашата промишленост да изпълнява тази работа за руския пазар, особено сега и в тази част, за която по-рано отговаряха турските компании", посочи Вучич.

Рогозин от своя страна изрази увереност, че сръбската промишленост е способна да произвежда тези детайли, които преди това са се произвеждали на територията на Турция.

Рогозин посочи, че се разглежда и възможност за създаване в Сърбия на сервизен център за обслужване на руски хеликоптери.

Вучич съобщи, че на срещата с Рогозин е обсъждано как на базата на добрите политически отношения да се създадат още по-добри икономически връзки в интерес на двете страни.

"Русия е една от страните, с които ние имаме най-голям търговско-икономически оборот, той може и трябва да бъде още по-голям", отбеляза Вучич.

Той добави, че определено пространство на руския пазар се е открило за Сърбия и след като Русия въведе санкции срещу Турция.

По думите на Вучич на срещата е обсъждан въпросът за подкрепа на химическия комплекс на Сърбия, за създаване на допълнителни мощности на газовото хранилище "Банатски двор", което трябва да бъде разширено до обем 1 млрд. кубически метра.

Обсъждани са също въпроси за сътрудничество на министерствата на селското стопанство, издаване на банкови гаранции, инвестиции в сръбсикте предприятия за прозиводство на хранителни продукти и напитки, взаимодействие в строителството и туризма, съобщи Вучич.

"За руските туристи Сърбия е неизвестна страна, те знаят малко за нея и ние смятаме, че съществува голям потенциал в рехабилитационния, поклонническия туризъм и пътуванията до Белград", изтъкна сръбският премиер.

Рогозин отбеляза, че през 2015 г. износът на селскостопанска продукция от Сърбия в Русия се е увеличил два пъти, но той би могъл да бъде и по-голям.