Най-търсеният човек в света, който беше ликвидиран преди дни - лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади, е бил издаден от свой приближен. Джихадистът разкри детайли в ексклузивно интервю за саудитския канал "алАрабия", цитирано от bTV.

Мохамед Али Саджет е член на ИДИЛ от 2015 г. Твърди се е, че е брат на една от жените на ислямисткия лидер. Задържан е преди два месеца от иракското разузнаване. В момента също е под стража, като по време на разпитите е дал информация, която е позволила ликвидирането на терориста.

В интервюто Саджет описва атмосферата около лидера на ИДИЛ. По думите му тактиката на укриване първоначално е била на много високо ниво, но през последните седмици ситуацията се е променила:

"Срещнах се с Багдади в района на иракско-сирийската граница при строги мерки за сигурност. Пасяха овце и имаше тайни подземни укрития, над които бяха издигнати палатки. Движението беше ограничено заради засилените мерки за сигурност в района. Багдади все говореше как сигурността му е застрашена заради тези мерки... Искаше да се премести".

Скрийншот

Терористът бил във влошено здравословно състояние - с диабет и високо кръвно. Навсякъде се придвижвал с жилетка с експлозиви, за да не бъде заловен жив при евентуално нападение.

"Той се криеше в тунела, който беше 8 метра дълъг и 5-6 метра широк. В библиотеката му имаше религиозни книги, Корана и други такива. Всяка сутрин той се обаждаше, за да провери дали силите му за сигурност патрулират пустинята. Взимаха се строги мерки", разказва още какво е видял джихадистът.

Операцията на американските спецчасти изненадва ядрото на "Ислямска държава".

"Не очакваха, че това ще се случи, защото той винаги взимаше много сериозни мерки за сигурността, за да остане скрит. Дори да е мислил, че може да бъде убит, никога не е допускал, че това може да стане заради пропуски в мерките за сигурност", каза още доскорошният му сподвижник.

По неофициална информация за точното местоположение на Багдади помага и обаждане по мобилен телефон до една от съпругите му, която е била в скривалището заедно с него.

За залавянето на иракчанина САЩ бяха обявили награда от 25 милиона долара.

Двама души са били заловени при американската операция за ликвидирането на лидера и основателя на групировката "Ислямска държава", съобщи междувременно днес председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили ген. Марк Мили.

"Двама пълнолетни мъже бяха заловени живи" при акцията "и ние ги държим на сигурно място", каза той на пресконференция в Пентагона, на която даде подробности за операцията на американските спецчасти в сирийската провинция Идлиб в събота срещу неделя.

ЕС: Смъртта на Ал Багдади е тежък удар върху ИДИЛ, но тя още е заплаха

Междувременно Европейският съюз заяви, че смъртта на Абу Бакр ал Багдади при американска операция в Североизточна Сирия нанася тежък удар върху "Ислямска държава", но предупреди, че екстремистката групировка продължава да е сериозна заплаха за сигурността, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителката на ЕС Мая Коциянчич каза, че смъртта на Ал Багдади е поредна стъпка към разгрома на терора, породен от ИД, но групировката остава значителна заплаха. Трябва да продължим да бъдем крайно бдителни, за да ограничим опасността, която тя представлява, отбеляза Коциянчич.

Борбата със световния тероризъм изисква единство, решимост и сътрудничество, и подчертава колко важно е да се осигури стабилност в Северна Сирия, където турските войски наскоро предприеха настъпление, както и в съседен Ирак, допълни тя.