Турската социологическа агенция Аврасия, позната с това, че прогнозира с най-голяма точност резултатите от местните избори в Истанбул на 31 март, огласи данни от последната си анкета за утрешния вот за кмет, който ще се проведе след отмяната на първия. Това направи в социалните медии директорът на агенцията Кемал Йозкираз, предаде БТА.

Аврасия прогнозира, че гласовете за кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу ще скочат до 53 на сто.

Подкрепата за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм ще бъде около 46,3 процента. Това означава, че кандидатът на опозиционната партия има вероятност да спечели вота с разлика от 6,7 пункта, което ще е доста повече от вота през пролетта, когато разликата беше под 1% - около 14 000 гласа. Тогава около 1,7 милиона избиратели не гласуваха.

По думите на Йозкираз 1,8% от негласувалите през март се очаква утре да подкрепят Имамоглу. Решаващи ще са гласовете на кюрдите.

Близки до тези резултати огласиха преди два дни други две социолагически агенции - Конда и Метропол. Точно обратен резултат прогнозира друга агенция - О Ре Дже (ORC), чиито резултати огласиха проправителствените вестници. Агенцията вещае победа Йълдъръм с около 2%.

Междувременно Реджеп Тайип Ердоган бе осезаемо тих днес, съобщи ДПА. Но през последната седмица президентът води активна кампания в полза на кандидата на своята партия, като отправи редица обиди и обвинения към кандидата на опозицията. Нарече го "неморален лъжец", съюзник на терористи, сравни го с тиранин и каза, че не е в състояние да ръководи Истанбул. Ердоган дори го сравни с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, когото Ердоган нарече "тиранин" във връзка със смъртта на бившия президент Мохамед Морси.

"Аз съм на улицата от шест месеца. Бил съм във всеки квартал (на Истанбул). Никога не съм нападал персонално противника си. Любовта и уважението ще победят", заяви обаче днес Имамоглу пред репортери в консервативния квартал Султанбейли в азиатската част на Истанбул. Той призова привържениците си да защитят утре избирателните урни.

Кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм участва днес в закуска с бизнесмени в Истанбул. Йълдъръм нямаше планирани митинги, но във видео, качено в Туитър, говори за големите правителствени инфраструктурни проекти и обеща нови инвестиции.

Предизборната кампания за повторението на вота в Истанбул спира днес в 18,00 ч. местно време.

На местните избори през пролетта Ердоган искаше на всяка цена да задържи властта в Истанбул, защото знаеше колко важен е 15-милионният град на Босфора за собственото му политическо оцеляване. Затова той изпрати в битката за Истанбул "най-добрия си човек", припомня "Дойче Веле". Управляващата партия беше дотолкова сигурна в неговия успех, че започна да разпространява плакати, на които Йълдъръм вече благодареше на избирателите за изборната си победа, макар че преброяването на гласовете изобщо не беше приключило.

Но очевидно радостта е била прибързана: един подценяван кандидат развали празника на Ердоган. Социалдемократът Екрем Имамоглу беше напълно непознат на турските избиратели - освен на тези в столицата и Истанбул. Дори и най-смелите прогнози не предричаха шансове на 49-годишния кандидат на опозицията. Той обаче успя да изпревари с малко Йълдъръм и дори встъпи в кметската длъжност. След това обаче Ердоган внесе жалба във Висшата избирателната комисия, която анулира изборния резултат, след което се наложи повторение на изборите. Комисията се позова на нередовно назначаване на членове на избирателни комисии. Решението предизвика международни критики

Преди цели 25 години, когато самият Реджеп Ердоган е избран за кмет на Истанбул, заявява, че който управлява този град, той управлява цяла Турция. Затова и сега загубата за него ще е много голяма, коментират политолози.