САЩ може да бъдат изправени пред "най-мрачната зима" в новата си история, ако не подобрят реакцията си на коронавирусната инфекция. Това заяви пред Конгреса Рик Брайт, който твърди, че е бил отстранен от държавна служба, защото повдигнал въпроси за подготовката на страната за противодействие на епидемията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Само няколко часа след като президентът Доналд Тръмп го разкритикува в Туитър, Брайт даде свидетелски показания пред комисия на Камарата на представителите за готовността на страната за борба с епидемията.

Миналия месец Брайт беше отстранен от поста директор на службата за авангардни биомедицински изследвания и развойна дейност (BARDA), която отговаря за разработването на лекарство срещу коронавируса.

"Това, което правим, трябва да се прави внимателно, с насоки от страна на най-добрите научни умове. Възможностите ни се изчерпват. Ако не успеем да подобрим реакцията си на коронавируса, като се опираме на науката, опасявам се, че пандемията ще се влоши и удължи", заяви Брайт.

Тази сутрин, преди изслушването, президентът на САЩ, който иска бързо повторно отваряне на икономиката, нарече Брайт в Туитър "недоволен служител". Тръмп добави, че не познава експерта, който обаче според него "предвид отношението си не би трябвало да продължи да работи за правителството!"

По-рано тази седмица водещият епидемиолог Антъни Фаучи заяви пред Сената, че прибързана отмяна на ограничителните мерки може да доведе до поява на нови огнища на коронавируса. Тръмп обаче му попречи да даде показания пред контролираната от Демократическата партия Камара на представителите, припомня Ройтерс.

В жалба, подадена миналата седмица до надзорен орган, Брайт заявява, че е предупреждавал за опасността от коронавируса още през януари, но е срещнал враждебно отношение от водещи фигури в министерство на здравеопазването, което ръководи BARDA. Брайт, който миналия месец беше преназначен за друга държавна работа, каза, че е бил отстранен от предишния си пост, защото се е противопоставил на лансирането на лекарствата хидроксихлорохин и свързания с него хлорохин като лечение за COVID-19.