Последните изследвания показват, че заразяването с коронавирус е най-опасно за възрастните хора. Статистиката показва, че седем малки деца досега са се заразили с коронавирус, но всичките са се излекували, каза директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред bTV.

"Другите вируси, които имаме - респираторния синцитиален вирус и грипния вирус за децата до 1 г. е тежко протичащ и заплашващ живота. Този нов коронавирус се оказва, че за децата не е опасен", уточни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев заяви, че досега девет жени, които са били бременни в 9-тия месец са заболели с коронавирус. Въпреки заразата, те са родили здрави деца.

При този вирус смъртността не е толкова висока, но понеже младите хора го прекарват по-леко, по-голяма е вероятността от зарази. Затова е важно след прибиране от чужбина хората да се обаждат на джипито си.  "Този вирус има покривка, той се унищожава и от хлорни дезинфектанти, и от органични разтворители - не казвам спирт. Става дума, че той не издържа дълго време на повърхността, лесно се унищожава с дезинфектанти на спиртна основа", каза експертът.

Той обясни, вирусът ще се адаптира към хората, ще стане податлив на лечение и ще спадне смъртността. По думите пикът на заразата вече е минат.

Първи смъртни случаи в Близкия Изток и сред пътниците на "Даймънд принцес"

Двама заразени с новия коронавирус пътници от поставения под карантина в Япония круизен кораб "Даймънд принсес" починаха, съобщиха днес японски медии. Жертвите са мъж и жена, японски граждани, на 80-години, предаде Франс прес.

Това са първите смъртни случаи сред над 600-те потвърдени носители на вируса на борда на кораба.

В Иран също вече има двама починали от заразата. Това са първите смъртни случая от коронавируса в Близкия изток.

Протести в Украйна срещу самолет с пътници от Ухан

Междувременно десетки украинци протестираха днес срещу пристигането на евакуирани от Китай хора, опасявайки се от разпространението на коронавируса в страната им, предаде Франс прес.

Самолет, превозващ 48 украинци и 29 граждани на трети страни от китайския град Ухан, епицентъра на епидемията от новия коронавирус, се очаква да кацне в Украйна утре сутринта. Всички пасажери ще бъдат поставени под карантина за 14 дни в едно от четирите здравни заведения, предназначени за целта, заяви правителството, което не разкри техните имена поради протестите, нито посочи на кое летище ще кацне самолетът.

По-рано днес десетки украинци блокираха пътя към болница в град Виники, в западната част на страната, за да протестират срещу евентуалното изпращане там на евакуирани от Китай. Към протестите се присъединиха и някои болнични служители, съобщиха местни медии.

Общинският съвет на град Тернопил, също в западната част на страната, прие решение, призоваващо централните власти да не изпращат евакуирани под карантина в града, "за да не бъдат застрашени животът и здравето" на местното население.

По последни данни, разпространението на вируса извън Китай, постепенно се овладява, но според СЗО е твърде рано да твърдим, че опасността от заразата е отминала.

Намаля броят на заразените в Китай

Южна Корея съобщи днес за 31 нови случая на коронавирус (Covid-19), с което общият брой на заразените достигна 82, съобщи агенция Йонхап. Измежду 30-те нови случая 23 пациенти са имали контакт с 61-годишна южнокорейка, която е била диагностицирана с коронавирус във вторник. Предполага се, че тя е заразила близо 40 души по време на посещения в църква, преди да даде положителна проба за коронавируса. Здравните власти заявиха, че все още не е ясно как въпросната жена се е заразила, тъй като не е имала контакт с други носители на вируса, нито е пътувала в чужбина в последно време.

В китайската провинция Хубей вчера бяха потвърдени нови 349 случая на новия коронавирус (Covid-19) - най-ниският брой от 25 януари насам, обявиха днес местните здравни власти, цитирани от Ройтерс.

Във вторник диагностицираните с коронавирус бяха 1693. До днешна дата общият брой на потвърдените случаи в Хубей достигна 62 031. Над 10 хиляди от заразените са оздравели. Вчера от болестта са починали 108 души, с което общият брой на жертвите в провинцията достигна 2029. Според оценките на лекарите над 9,1 хиляди заразени в Хубей са в тежко състояние, а над 2 хиляди - в критично. Под лекарско наблюдение се намират и 65,5 хиляди жители, които са имали тесни контакти със заразените, предаде ТАСС.