Продемократични демонстранти в Мианма разкритикуваха споразумение, постигнато между военната хунта и лидерите на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), имащо за цел прекратяване на кризата в Мианма, предава Ройтерс.

Демонстрантите изразиха решимостта си да продължат с протестните си прояви срещу военния преврат, извършен от армията на Мианма през февруари.

Протестни акции срещу споразумението, постигнато между ръководителя на военната хунта генерал Мин Аун Хлайн и лидерите на страните от АСЕАН, продължават в няколко големи града в Мианма.

"Независимо дали става дума за АСЕАН или за ООН, те само гледат отвън и казват: "не се бийте, а преговаряйте и решете въпросите". Това обаче не отразява ситуацията в Мианма", заяви Кхин Сандар, представителка на протестна група, наречена "Комитет за сътрудничество за генерални стачки".

"Ще продължим с протестите", каза тя в телефонен разговор с Ройтерс.

Още снимки вижте тук>>>

В изявление на брунейското председателство на АСЕАН се казва, че на срещата на лидерите на страните от АСЕАН в индонезийската столица Джакарта е бил постигнат консенсус от пет точки за решаването на кризата в Мианма - прекратяване на насилието, конструктивен диалог между всички участници в политическия процес, определянето на специален пратеник на АСЕАН за кризата в Мианма, приемане на хуманитарна помощ и посещение на специалния пратеник в Мианма, отбелязва Ройтерс.

Лидерите от 10-членната АСЕАН поискаха обещание да се освободят политическите затворници

Снимка: БТА/AP

"Резултатът (от срещата) надхвърли очакванията ни", заяви малайзийският премиер Мухидин Ясин пред репортери след края на форума.

Лидерите от 10-членната АСЕАН поискаха обещание от ръководителя на управляващата в Мианма хунта генерал Мин Аун Хлайн да освободи политическите затворници и да обуздае силите си за сигурност, които според хуманитарни организации са убили 745 души от началото на масовите протести срещу преврата от 1 февруари срещу избраното правителство на Аун Сан Су Чжи.

Срещата на върха на АСЕАН беше първото координирано международно усилие за уреждане на кризата в Мианма, бедна страна, граничеща с Китай, Индия и Тайланд.

Активисти и протестиращи срещу преврата закачат ученически униформи на стената на училище по време на демонстрация

Снимка: БТА/AP