Въпреки предупрежденията на властите многолюдни протести в град Хабаровск (на 6100 км източно от Москва) срещу ареста на губернатора на руския Хабаровски край Сергей Фургал имаше и днес, след като в мирна демонстрация вчера се включиха десетки хиляди хора, предаде ДПА.

Протестите са най-големите от години и се провеждат втори пореден уикенд, отбелязва агенцията.

Здравните власти призоваха хората да си останат по домовете заради коронавирусната пандемия и да не излагат на заплаха здравето на други. Въпреки това се очаква през идните дни да бъдат организирани нови протести.

Фургал беше арестуван преди две седмици по обвинение, че е замесен в множество убийства, извършени преди около 15 години, което отрича.

Участниците в протестите са недоволни от това, което те смятат за влияние на Москва в региона.

Бившият лекар, бизнесмен и депутат от Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) Сергей Фургал за всеобща изненада беше избран през 2018 г. за губернатор на Хабаровския край с близо 70 процента от гласовете, побеждавайки кандидата на "Единна Русия".

След ареста му ЛДПР заплаши да напусне парламента и да изтегли други губернатори, избрани с нейната листа.

Тази партия обаче подкрепя президента Владимир Путин по повечето теми, включително по неотдавна приетите на референдум конституционни промени, които му позволяват да се задържи на власт до 2036 г.

Властите бяха притеснени от протестите, като кметът на регионалната столица призова за спокойствие и предупреди, че подобни събирания са незаконни и могат да доведат до разпространение на коронавируса. Службата за вътрешна сигурност ФСБ също предупреди, че е осуетила предполагаема терористична заплаха, включваща експлозиви, отбелязва ДПА.

Самият Сергей Фургал призова привържениците си да спрат протестите.

"Фургал няма нищо общо с демонстрациите на жителите на Хабаровск", заяви преди няколко дни пред журналисти неговият адвокат Борис Кожемякин.

"Той е признателен, но каза пред съда, че като губернатор не одобрява тези масови протести и смята, че избирателите трябва да действат в рамките на закона", допълни адвокатът.