Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA) обяви днес, че разрешава пускането в продажба на първи тест срещу Ковид-19, който ще може да се ползва вкъщи и да е без рецепта, предаде Франс прес.

Тестът може да покаже наличието на вируса за 20 минути. Той ще се продава за 30 долара. Решението за пускането му в търговската мрежа е важен етап в борбата срещу Ковид-19, заяви шефът на Агенцията Стивън Хан.

Решението на агенцията позволява тестът да се продава на места като дрогерии, "където пациентът може да го купи, да си намаже носа, да пусне теста и да открие резултатите им само за 20 минути", отбеляза Стивън Хан в изявление, цитирано от американските медии.

Тестът се произвежда от австралийската компания Елюм (Ellume).

Тестът е антигенен, което означава, че засича молекула, която се намира на повърхността на коронавируса. PCR тестовете търсят генетичния материал на вируса.

Първоначалните доставки на теста без рецепта ще бъдат ограничени. Ellume заяви, че очаква да произведе 3 милиона теста през следващия месец, преди да увеличи производството през първата половина на 2021 година. Говорител на компанията заяви, че тестът ще бъде на цена около $30 и ще бъде достъпен в аптеките и за онлайн покупка.

Според FDA тестът е идентифицирал правилно 96% от положителните и 100 процента от отрицателните проби при хора със симптоми.

При хора без симптоми тестът правилно идентифицира 91% от положителните и 96% от отрицателните проби, се казва в изявлението на FDA.

Резултатите се дават чрез приложение, което иска от потребителите техния пощенски клон и датата на раждане, за да бъдат прехвърлени данните на здравните власти.

За разработване на теста Ellume е получила 30 милиона долара от Националните институти по здравеопазване на САЩ.