Предложение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за организиране на референдум, който да гарантира правото на жените да носят ислямска забрадка в обществените институции, предизвика спор по въпрос, който мнозина смятаха за отдавна решен, информира ДПА, на която се позова БТА.

През 2013 г. ислямо-консервативният Ердоган отмени съществуващата от десетилетия забрана за носене на забрадка, позволявайки на жените да я носят на места като училища и университети. Оттогава не е имало сериозни политически дебати по този въпрос, посочва агенцията.

Темата обаче се завърна на централно място във вътрешната политика с наближаването на парламентарните избори през 2023 г.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу наскоро призова Ердоган да приеме закон, гарантиращ правото на носене на забрадка на такива места. Този ход беше възприет от някои като опит за отстраняване на опасенията на религиозните избиратели, че ако светската НРП дойде на власт, ще възстанови забраната, отбелязва ДПА.

"Ако имате смелост, елате, нека да поставим този въпрос на референдум ... Нека нацията вземе решението", каза Ердоган в събота в южния окръг Малатия, обръщайки се към лидера на НРП.

В отговора си в Туитър късно в събота Кълъчдароглу отхвърли предложението, като призова президента да подкрепи предложението на НРП за промяна на закона, вместо да го подлага на референдум.

Законовите промени изискват одобрението на 400 депутати в 600-местния парламент. С 360 гласа предложението може да бъде подложено на референдум.

Ердоган и неговите съюзници ултранационалисти имат мнозинство в парламента, но все още се нуждаят от подкрепата на опозицията, за да достигнат необходимите гласове за провеждане на референдум.

"В тези трудни времена...нашият народ очаква не референдум, а избирателна урна възможно най-скоро", написа отделно в Туитър Курсат Зорлу от опозиционната "Добра партия".

Няколко други потребители се включиха в социалните мрежи през уикенда, като изтъкнаха над 80-процентната инфлация и повишаването на цените като основен проблем пред страната.