Дирекцията на галерията "Уфици" във Флоренция настоя Германия да върне картина от холандския художник от 18-и век Ян Ван Хейсум, която била открадната от нацистите през Втората световна война, съобщиха Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

"Призив към Германия за 2019 г. - формулираме искането тази година най-после да бъде върната на галерията "Уфици" известната картина "Ваза с цветя" от холандския художник Ян Ван Хейсум, която е открадната от войници на нацистка Германия", се казва в изявление на директора на галерията, германеца Айке Шмид.

Той уточни, че понастоящем картината се притежава от германско семейство, което след толкова много години не я е върнало на галерията въпреки многобройните искания от страна на италианската държава.

Става въпрос за картина с маслени бои с размери 47 см на 35 см, която е нарисувана от Ван Хейсум (1682 - 1749) и от 1824 г. е била в сбирката на музея "Пити" във Флоренция. Този натюрморт бил откраднат от германци през войната и отнесен в Германия, където следите му за дълго били изгубени. Картината се появила отново през 1991 г. след обединението на Германия, поясни изкуствоведът Айке Шмид.

Докато се чака връщането на картината "Ваза с цветя", нейна черно-бяла репродукция е изложена в музея "Пити" (на снимката). В обяснителна бележка край репродукцията е написано "Открадната" и се казва, че картината е открадната от армията на нацистка Германия през 1944 г. и сега е в частна германска колекция.