Европейският парламент присъди днес наградата "Сахаров" на уйгурския интелектуалец Илхам Тохти, осъден на доживотен затвор в Китай, предаде Франс прес.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви лауреата в Страсбург.

"Със задоволство съобщавам, че Европейският парламент избра Илхам Тохти за носител на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2019 г. Тохти посвети живота си в защита правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че е глас на умереност и помирение, той беше осъден на доживотен затвор след показен процес през 2014 г. С присъждането на тази награда настоятелно призоваваме китайското правителство да освободи Тохти и призоваваме за спазване правата на малцинствата в Китай", изтъкна Сасоли

Бившият професор по икономика в пекински университет, който утре трябва да навърши 50 г., бе осъден през 2014 г. от китайското правосъдие за "сепаратизъм" в рамките на един процес, на който реагираха негативно част от чуждестранните правителства и правозащитни организации. Той се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай и е известен с изследванията си за отношенията между уйгурите и ханите. Тохти е силен привърженик на приемането на закони за регионална автономия в Китай. От 2017 г. над 1 милион уйгури са били задържани в лагери.

Кандидатурата му за наградата "Сахаров" бе представена от парламентарната група в Европейския парламент "Обнови Европа" заради "изключителния му принос в борбата за човешките права по света".

В началото на месеца Китай сериозно разкритикува кандидатурата на Тохти и обвини европарламента, че подкрепя тероризма.

Илхам Тохти вече спечели в края на миналия месец наградата "Вацлав Хавел" на Съвета на Европа за принос в сферата на правата на човека, припомня Франс прес.

Церемонията по връчването на наградата "Сахаров" ще се проведе в Европейския парламент в Страсбург на 18 декември.  В свое изявление ЕП призова за незабавното освобождаване на Илхам Тохти. Настояването почти сигурност ще доведе до дипломатическо напрежение с Китай.

Другите финалисти за наградата "Сахаров" бяха "Възстановителите" (The Restorers) - групата от пет млади кенийки, които са разработиха приложение в помощ на жените, подложени на генитално обрязване, три бразилски личности, ангажирани в защита на малцинствата и околната среда, индийският вожд Раони на племето каяпо, посветил живота си на борбата за правата на коренните народи и на съхраняването на Амазония.

Наградата Сахаров е създадена през 1988 г. в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, като паричната награда е в размер на 50 000 евро. Тя се присъжда на личности, дали изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят, като насочва вниманието върху нарушенията на правата на човека и подкрепя лауреатите и тяхната кауза.

Миналата година наградата беше връчена на украинския режисьор Олег Сенцов.