Първо те бяха обвинени в отклоняването на 350 млн. тона петрол, но впоследствие обвинението понижи обема до 218 млн. тона, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Според обвинението Ходорковски, арестуван през 2003 г., и Лебедев са "изпрали" 487 милиарда рубли и 7,5 милиарда долара, получени от кражбата на петрол.
Поради изтичане на срока на давност бе прекратено обвинението за кражба на пакет акции от Източната нефтена компания.

Бившият ръководител на "ЮКОС", която беше раздробена в полза на петролни компании, близки до властта, вече излежава заедно с Лебедев осемгодишна присъда за укриване на данъци. Сега двамата са застрашени от още 14 години затвор.

Облечен в черно, 47-годишният Ходорковски, беше въведен тази сутрин в клетка от стъкло и стомана в съдебната зала, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Блед, но спокоен, той помаха с ръка и се усмихна към публиката в претъпканата зала.

Веднага след прочитането на решенията, съдията Виктор Данилкин нареди на журналистите да напуснат съдебната зала. Четенето на присъдата продължава. То може да отнеме дни и дори седмици, като това може да се проточи дори след новогодишните празници в Русия, които продължават до 10 януари.

Адвокатката на Ходорковски - Карина Москаленко, каза, че присъдата ще бъде обжалвана.

Между 200 и 300 души, сред които много журналисти, се бяха събрали тази сутрин пред съда, но само малка група успя да влезе в залата, съобщи Франс прес. "Свобода за политическите затворници!" и "Русия без Путин" скандираше множеството.
Милицията задържа 20 души, които бяха дошли пред московския съд, за да подкрепят Ходорковски и Лебедев, предаде Интерфакс.
Те не се подчинили на служителите на реда да приберат плакатите, след което демонстрантите били задържани един по един с употреба на сила. Участниците в акцията се съпротивлявали и скандирали "Долу полицейската държава".

"Случаят ЮКОС" се смята за политически и организиран от руските власти, за да бъде прекършен прекалено независимият олигарх и да бъдат присвоени печеливши петролни активи. Навремето Ходорковски финансираше опозицията и не се боеше да противоречи на тогавашния президент Владимир Путин, в момента премиер. Руските власти категорично отричат това.

Решението на съда и присъдата, които според мнозина ще бъдат решени от Кремъл, ще бъдат възприети до голяма степен като знак дали президентът Дмитрий Медведев има волята и влиянието да освободи човека, чието хвърляне в затвора е символ на управлението на Путин, отбелязва Ройтерс.