Съдебните заседатели трябваше да са единодушни за тази присъда срещу 21-годишния Царнаев. Разискванията им продължиха 14 часа.

Съдебните заседатели бяха единодушни по 6 от 17-те пункта на обвинението, за които се предвижда смъртно наказание.

На 8 април те признаха Царнаев за виновен по всичките 30 пункта на обвинението за двойния атентат и убийството на полицай при преследването след атаката, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Младият мюсюлманин от чеченски произход, който е пристигнал в САЩ на 8-годишна възраст, не реагира при съобщаването на присъдата.

На 15 април 2013 г. две самоделни бомби избухнаха почти едновременно сред събралото се множество близо до финиша на маратона в Бостън. Загинаха трима души, сред които 8-годишно дете. Ранени бяха 264 души, на 17 от които трябваше да бъдат ампутирани крайници.

Това бе най-смъртоносният атентат на територията на САЩ след самоубийствените нападения от 11 септември 2001 г. срещу Ню Йорк и Вашингтон.

"Най-тежката присъда е подходящо наказание за това ужасяващо престъпление", заяви министърката на правосъдието и главен прокурор на САЩ Лорета Линч, цитирана от Ройтерс.

Защитата напразно се опита да пледира смекчаващи обстоятелства, твърдейки, че Джохар Царнаев е бил под влиянието на по-възрастния си саморадикализиран брат Тамерлан, който загина четири дни след атентатите при престрелка с полицията.