Херцогът на Единбург и съпруг на британската кралица Елизабет ІІ принц Филип изрази в собственоръчно написано писмо "искрените си съжаления" до 46-годишната Ема Феъруедър, която пострада при причинената от него катастрофа, съобщиха британските медии в неделя.

Инцидентът стана на 17 януари в близост до имението Сандрингам.

В писмото си 97-годишният принц Филип се извинява на пострадалата жена.

"Искам да знаете колко съжалявам за ролята си в катастрофата. Не мога да си представя, че не видях колата ви да идва и съжалявам много за последствията", гласи написаното на ръка писмо от херцога на Единбург.

Той обяснява, че милион пъти е минавал по този път и добре познава неговата натовареност, но падналото ниско над пътя слънце го заслепило.

"При нормални условия нямаше да изпитам никакво затруднение да видя какво става на пътя, но не видях колата, която идва срещу мен", пояснява в писмото си принцът.

Той допълва още, че се чувствал много объркан след инцидента, но е благодарен, че никой не е пострадал сериозно и пожелава на Ема Феъруедър бързо възстановяване.

Снимка: Youtube

46-годишната Феъруедър счупи китка при катастрофата. Тогава шофираният от съпруга на кралицата лендроувър изблъска от пътя автомобил "Киа", зад чийто волан е била 28- годишна приятелка на Феъруедър. Въпреки че колата на принца се преобърна, той не пострада, докато другата водачка получи порезни рани, а Феъруедър счупи китка. В киата беше и деветмесечното момченце на шофьорката, но то не пострада. След инцидента Феъруедър се оплака,че принцът дори не е си извинил за случилото се.

След писмото тя коментира пред изданието Sunday Mirror, че е останала изненадана от писмото и оценява постъпката на принц Филип да обясни причината за случилото се. "Писмото е подписано лично от него, останах приятно изненадана", споделя Ема.

Много хора в социалните мрежи упрекнаха жената, че се е възползвала от инцидента, за да спечели няколко минути слава. Ето защо и сега с такава лекота приема извинението на принца.

След катастрофата Бъкингамският дворец заяви, че съпругът на Елизабет II има валидна шофьорска книжка и два дни след катастрофата той управляваше друг лендроувър. Във Великобритания няма горна граница за възрастта на шофьорите.

Снимка: АР/БТА

През 2017 г. принц Филип официално се оттегли от публичното пространство.