Британският престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила пристигнаха вчера на посещение в Куба. Това е първата официална визита на член на кралското семейство на острова, предаде Франс прес и БТА.

Кралската двойка бе посрещната на международното летище в Хавана от заместник-министърката на външните работи Ана Тересита Гонсалес.

Принцът положи венец пред паметника на кубинския национален герой Хосе Марти на Площада на революцията в Хавана.

Визитата в Куба е част от обиколката на принц Чарлз и Камила из Карибите. Те ще останат в Куба до сряда и след това ще отпътуват за Каймановите острови.

Довечера Чарлз и Камила ще са почетни гости на официална вечеря, давана от президента Мигел Диас-Канел, който през 2018 г. смени на поста Раул Кастро. С него не е предвидена среща на кралската двойка, отбелязва АФП.

Принц Чарлз ще посети утре слънчева електроцентрала, финансирана с британски инвестиции, която ще влезе в експлоатация през декември и ще бъде най-голямата на Карибите. Той ще отиде на балет в Големия театър на Хавана, носещ името на Алисия Алонсо, и ще посети Центъра за молекулярна имунология.

Кларънс Хаус - официалната резиденция на принца, посочи, че визитата на социалистическия остров е по поръчка на британското правителство и трябва да изтъкне добрите двустранни отношения и културните връзки, добавя АФП.