Стотици боси мъже се самобичуваха, а десетина бяха приковани на кръста в рамките на церемонии по повод Разпети петък във Филипините, предаде Франс прес и БТА. Подобни церемонии на този ден се провеждат ежегодно в страната, където католиците са 80 милиона. Повечето от тях отиват на църква заедно със семействата си. Но в някои райони поклонниците вярват, че чрез страдания могат да се избавят от греховете си.

Вижте всички снимки тук>>>

На север от столицата Манила мъже с трънни венци на главите си се придвижват бавно под палещите слънчеви лъчи по път в провинция Пампанга. Те си нанасят удари по гърбовете със захванати за корда бамбукови пръчки. "Това е религиозен ангажимент. Ще участвам в подобни церемонии, докато мога", каза 38-годишният шофьор на камион Рести Давид, който се самобичува от близо 20 години. Той се надява, че Господ ще излекува брат му от рак.

Кръв и пот се стичат по панталоните на участниците. Всеки удар предизвиква гримаси сред публиката. Някои зрители извръщат очи встрани, когато шествието минава пред тях. Най-важната му част обаче е приковаването към кръста. Осемсантиметрови гвоздеи се забиват в дланите на ръцете и в нозете на поклонници, преди дървеният кръст да бъде изправен от мъже, дегизирани като древни римляни, за да може множеството да види участника, подложил се доброволно на страдания.