САЩ изпревариха вчера Италия и Китай и сега са с най-много случаи на зараза с новия коронавирус в света, предаде Франс прес, като се позова на най-новите данни на университета "Джонс Хопкинс" и на в. "Ню Йорк таймс".

В САЩ - страната, където пандемията се развива най-бързо - са регистрирани най-малко 82 404, показват цифрите на "Джонс Хопкинс".

Според статистика на АФП заразените в Италия вчера са били 80 539, а в Китай - 81 340.

В Италия обаче смъртните случаи са 8165 - значително повече от тези в САЩ - 1178.

Малко по-рано "Ню Йорк таймс", който събира свои данни, също съобщи, че САЩ са надминали по този показател Китай, откъдето тръгна епидемията през декември миналата години, и Италия, в която има най-много починали.

Световната здравна организация предупреди във вторник, че САЩ и тяхното 330-милионно население може да надминат Европа и да станат епицентър на пандемията.

На брифинг в Белия дом президентът Доналд Тръмп каза, че първото място на САЩ по брой заразени в света се обяснява с добре работещата система за тестуване. Правим тестове на невероятно много хора, заяви президентът. Убеден съм, че е невъзможно да се каже кого тестуват в Китай и кого - не. Според мен това е доста сложно. Никой не знае какви са цифрите в Китай, допълни той.

Какво ли са намислили Тръмп и Макрон

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че с американския си колега Доналд Тръмп и други страни подготвят "значителна нова инициатива" срещу пандемията от коронавируса, предаде Франс прес.

Много добра дискусия с президента Тръмп. Пред кризата с Ковид-19 заедно с други страни готвим голяма нова инициатива в идните дни, написа Макрон в Туитър след телефонен разговор с Тръмп.

Китай страда от "вноса" на заразени

Континентален Китай съобщи за първия си случай на местно предаване на коронавируса от три дни. Новите заразени са 55 и 54 от тях са внесени от чужбина, предаде Ройтерс.

Ден по-рано здравните власти съобщиха за 67 нови случая.

Единственият случай на местно заразяване е в провинция Чжъцзян.

Според Националната здравна комисия заразените в континентален Китай са вече 81 340. Смъртните случаи са станали с пет повече и сега са 3292-ма.

Провинция Хубей, където в края на миналата година се появи вирусът, съобщи вчера, че на нейна територия няма нови случаи. Ден по-рано властите отмениха изолацията и отново отвориха границите, след като епидемията отслабна.

Южна Корея съобщи днес за 91 нови случая на коронавирус, с което заразените в страната стават 9332.