Предупреждението на германската министърка на отбраната да не се хранят "илюзии" относно стремежа към европейска самостоятелност в отбраната разтърси френския президент Еманюел Макрон толкова силно, че нейното изказване се превърна в тема на обсъждане на правителствено заседание в Париж този месец, коментира БТА. 

"За нас това беше достойно за съжаление, но отбелязахме, че то беше само изолирана позиция, а не политика на (канцлерката Ангела) Меркел", заяви за Ройтерс служител, присъствал на заседанието в Елисейския дворец, давайки вид, че различията във възгледите не представляват особен проблем.

Германската министърка на отбраната Анегрет Крамп- Каренбауер заяви в статия, силно защитаваща атлантическите връзки, публикувана от в. "Политико" на 2 ноември, в навечерието на президентските избори в САЩ, че Европа ще остане зависима от Вашингтон за своята отбрана още дълго време.

Макрон, който е защитник на европейската "стратегическа самостоятелност", каза, че е "напълно несъгласен" с германската министърка, настоявайки, че Съединените щати биха уважавали Европа само ако тя повече разчита на себе си за отбраната.

Този епизод е пример за това как някои дълбоко залегнали различия между двете най-силни държави в Европейския съюз излизат наяве сега, когато дните на изолационистките политики на американския президент Доналд Тръмп, помогнали на Макрон да тласне напред своя дневен ред, са преброени.

Изборната победа на Джо Байдън може наистина да означава, че ще има по-топли и по-стабилни трансатлантически отношения, но хора, близки до Макрон, казват, че подходът на Тръмп "Америка на първо място" и откритите нападки срещу Германия за това, че не отделя повече пари за отбраната, са помогнали на френския лидер да даде тласък на своето виждане за европейска стратегическа самостоятелност.

"Той ни помогна, това определено е така, на думи и на дело", каза един от служителите.

Четирите години враждебност от страна на Тръмп тласнаха машината на ЕС по-силно в посоката на Макрон и ускориха усилията за задълбочаване на отбранителното сътрудничество в ЕС. ЕС скоро ще подготви важен документ за военната стратегия, който може да бъде най-близката разработка на общността до военна доктрина, казаха вчера дипломати.

Различията излизат наяве 

Този тласък обаче може да отслабне при Байдън - убеден атлантик, който се завръща в Белия дом. Германия отдавна смята, че интересите на Европа в сигурността са най-добре защитени от близък отбранителен съюз със Съединените щати.

"С победата на Байдън излизат наяве някои скрити германско-френски различия", каза германски правителствен служител. "Лесно беше да се отхвърли Тръмп, но отношението към Вашингтон ще се промени при Байдън."

Макрон и Меркел редовно разговарят помежду си - както преди, така и след изборната победа на Байдън, за бъдещето на трансатлантическите отношения, а тези разговори подтикнаха Макрон да каже, че възгледите на Меркел са по-близки до тези на Париж, заявиха френски служители. Германски служители настояват, че Меркел, която трябва да се оттегли догодина, подкрепя своята министърка на отбраната, но също така казват, че различията между Париж и Берлин не са толкова големи, колкото може би изглежда.

Разбираемо беше да има "нервност" в Париж след победата на Байдън, но това беше неоснователно, казаха те.

"Различията по отбраната не са толкова големи", каза източник, близък до Меркел. "Помислете за всички съвместни проекти за военно сътрудничество."

Френски служители казват, че би било заблуда да се смята, че победата на Байдън предвещава връщане към "доброто старо време" за трансатлантическите отношения.

"Ориентирането към Азия", започнато от бившия шеф на Байдън Барак Обама, вероятно ще бъде възобновено след връщането на демократите на власт.

Меркел казва, че Европа трябва да направи повече, за да гарантира своята сигурност, включително с по-големи приноси в НАТО, и предупреждава срещу евентуална еуфория от предстоящото президентство на Байдън.

"Меркел е последният човек, който мисли, че при Байдън всичко отново ще бъде наред в трансатлантическите отношения", каза източникът, близък до нея.

Ако и двете страни искат да засилят европейската отбрана и в същото време да работят с Вашингтон, тогава какво е накарало Крамп-Каренбауер открито да говори толкова решително, се питат някои анализатори.

"Възможно е някои особено силни поддръжници на атлантизма в Берлин да подозират Макрон, че тайно иска да отслаби НАТО", написа в сп. "Гран континан" Улрике Франке от Европейския съвет за външни отношения.