Президентът на Сърбия Александър Вучич е получил покана от бившия германски канцлер Герхард Шрьодер да бъде почетен гост на неговата сватба на 5 октомври в Берлин, съобщава белградският вестник "Вечерне новости", отбелязвайки, че това е било потвърдено от кабинета на президента.

Поканата не е изненадваща, тъй като Шрьодер поддържа дългогодишно приятелство с Вучич, когото неведнъж е подкрепял в предизборните кампании, отбелязва изданието. Шрьодер много пъти е заявявал, че Вучич е "бъдещето на Сърбия" и се е застъпвал за влизането на страната в ЕС, пише още изданието, цитирано от БТА.

На сватбеното тържество на бившия германски канцлер, а сега бизнес консултант, член на ръководството на руската енергийна компания "Роснефт", се очакват голям брой високопоставени личности и политици от различни страни.

Сватбата ще бъде организирана за семейството и приятели в елитния хотел "Адлон" край Брандербургската врата, а сред гостите, според спекулации на германските медии, би могъл да бъде Владимир Путин, който неотдавна присъства на венчавката на австрийския външен министър Карин Кнайсъл, пише "Вечерне новости".

Косовският премиер Рамуш Харадинай съобщи, че е поискал от комисията за надзор на държавната граница да започне работа по отбелязването на границата между Косово и Сърбия, съобщава вестник "Данас". Харадинай заявил на пресконференция, че непосредствено след ратифицирането на споразумението за границата с Черна гора в парламента е поискал от държавния екип за определяне на границата да бъде определена и отбелязана границата със Сърбия.

Господин Буличи - председател на държавната комисия за маркиране и документиране на границата, и неговите други колеги добре познават границата и вярвам, че това е облекчаващо за отбелязването на границата между Косово и Сърбия. Няма спорни ситуации на косовско-сръбската границата, защото границата съществува, заявил Харадинай, цитиран от белградския вестник "Данас".