Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса подаде оставка малко след като пристигна в Сингапур. На този фон протестиращите в Коломбо, столицата на Шри Ланка, прекратиха окупацията на обществени сгради, но обещаха да продължат да оказват натиск върху властта, предаде Франс прес и БТА.

Заявлението за оставка, изпратено по имейл до председателя на парламента, е било предадено на генералния прокурор на страната, за да го проучи от юридическа гледна точка, преди то да бъде прието официално.

Президентът на Шри Ланка избяга в събота от своята резиденция, която беше нападната от демонстранти, обвиняващи го в лошо управление. Това стана в момент, когато страната преминава през най-тежката икономическа криза в историята си.

Готабая Раджапакса успя да напусне Шри Ланка вчера, когато отиде на Малдивите, откъдето днес се качи на полет за Сингапур.

Очевидци съобщиха, че са видели демонстрантите да напускат канцеларията на премиера в Коломбо, окупирана от демонстранти вчера. На място са били изпратени представители на силите за сигурност, а бронирани машини обикалят някои квартали на столицата, където е въведен полицейски час.

Близо 85 души бяха ранени при сблъсъците, а един човек загина поради задушаване от сълзотворен газ. Стотици хиляди хора посетиха президентския дворец след отварянето му за широката общественост след бягството на държавния глава.

Днес следобед вратите на сградата обаче вече бяха затворени и пред тях имаше въоръжена охрана.

Армията и полицията са получили нови заповеди да спират с твърди мерки всяко насилие и предупредиха размирниците, че са "законно упълномощени да използват сила".