Президентът на Киргизстан Сооронбай Джеенбеков подаде оставка на фона на нестихващите масови протести в страната.

Жеенбеков заяви, че не иска да остане в историята на страната като президента, пролял кръвта на свои сънародници.

"Не съм се вкопчил във властта. Не искам да остана в историята на Киргизстан като президентът, пролял кръв и стрелял по собствените си граждани. Ето защо взех решение да подада оставка", подчерта държавният глава в съобщение за мотивите за оставката си

Според него ситуацията заплашва с ескалация на конфликт между служителите по сигурността и протестиращите.

"За съжаление агресията не стихва, продължават исканията за незабавната ми оставка. В този случай военните и органите по сигурността са длъжни да използват оръжие, за да защитят държавната резиденция", каза Жеенбеков, като призова и двете страни да не се поддават на провокации.

Сооронбай Жеенбеков обяви оставката си след 10 дни на протести и размирици, последвали оспорваните парламентарни избори в страната, отбелязва Ройтерс. След вота на 4 октомври протестиращите поискаха оставката на президента и отказаха да приемат резултатите от изборите, спечелени от съюзници на Жеенбеков. Привърженици на опозицията излязоха на протести и окупираха правителствени сгради, а властите анулираха изборите.

Жеенбеков обяви миналата седмица, че ще подаде оставка, но по-рано тази седмица той отложи оттеглянето си от властта и каза, че ще остане на поста, докато бъдат произведени нови избори.

Снимка: АР/БТА

Вчера Жеенбеков прие решението на киргизстанския парламент да избере Садир Жапаров за премиер. Жапаров е националист, когото неговите привърженици освободиха от затвора миналата седмица. Той и неговите последователи призоваваха за оставката на Жеенбеков.

Снимка: АР/БТА

Днес, обявявайки решението си да се оттегли от поста си, Жеенбеков каза, че ситуацията в страната е близка до конфликт между силите за сигурност и протестиращите и в този случай проливането на кръв би било неизбежно. Той призова и двете страни да не се поддават на провокации.

Бившата съветска република, която граничи с Китай, от години се сблъсква с политически хаос и Жеенбеков е третият президент, свален с народен бунт от 2005 г. насам, припомня Ройтерс. През 2005 г.Аскар Акаев бе свален от "Революцията на лалетата" (понятие, въведено от самия Акаев), а през 2010 г. оставка подаде Курманбек Бакиев.

Пълномощията на президента на Киргизстан след оставката на Сооронай Жеенбеков се поемат автоматично от председателя на парламента Канат Исаев, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на киргизстанския парламент.

Представител на президентството поясни, че ако самият Исаев подаде оставка, то президентските задължения се изпълняват от премиера. Срокът на работата на настоящия парламент изтича днес.

Междувременно в столицата Бишкек започна нова протестна демонстрация с искане за разпускане на парламента.