Президентът на Филипините Родриго Дутерте предложи на гражданите да стрелят по служители, искащи подкуп, но без да ги убиват. Това съобщава днес в. "Манила булетин", предаде ТАСС.

"Ако плащате данък, такса или вадите справка и служителите поискат подкуп - ударете ги. Ако пък имате оръжие, можете да стреляте по тях, но не ги убивайте, защото при разследване на случая може да не бъдете помилвани", заяви филипинският лидер.

По думите му корупцията здраво се е вкоренила почти във всеки държавен служител в страната. Дутерте обеща, че ако човек стреля по някой корумпиран, "няма да бъде пратен в затвора, а само сериозно наказан физически".

Президентът отбеляза, че ако "се случи рушветчийство в неговата администрация, той ще привика корупционера и ще позволи на жалбоподателя да го удари по лицето".

Преди да бъде избран на висшия пост, Родриго Дутерте бе кмет на южния град Давао и се прочу с остри изказвания във връзка с решаването на тежките проблеми на страната.

През 2016 г. Дутерте даде старт на решителна кампания срещу наркотиците на Филипините. По данни на полицията в сблъсъци са били убити близо 5000 души, замесени в производство и търговия с дрога. Позицията на Дутерте предизвика възмущение в чужбина. Експерти на ООН по човешките права настояха да бъдат спрени екзекуциите на заподозрени, извършвани без съд./