Президентът на Чехия Милош Земан заяви на пресконференция в Прага, че бомбардирането на СР Югославия е било грешка и се извини, като помоли сръбският народ да му прости, съобщава белградската телевизия РТС.

На пресконференция след среща с президента на Сърбия Александър Вучич Земан посочи, че бомбардирането на СР Югославия през 1999 г. през цялото време го е измъчвало. Земан изтъкна, че с Вучич е разговарял за традиционното сръбско-чешко приятелство.

Приятелство, което се доказа през 1938 г., когато бяхме предадени от своите западни съюзници, но и през 1968 г., когато бяхме предадени от нашите източни съюзници, каза Земан. И в двата случая сръбският народ ни изрази своята подкрепа, а ние се отблагодарихме с бомбардиране. По този повод искам да се извиня за бомбардирането на тогавашна Югославия, каза Земан и добави, че това е било грешка.

Бих искал като човек да помоля сръбския народ да ни прости, каза президентът на Чехия.

Той изтъкна, че по времето, когато се е взимало решение за бомбардирането на Югославия, Чехия е била от няколко седмици в НАТО и са били последните, които са дали съгласие.

Отчаяно търсехме поне една страна да се свърже с нас и да бъде против, но останахме сами. Все пак това бе липса на смелост, заяви Земан. Казах това и спасих своята душа, заключи чешкият президент.