Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро обвини Леонардо ди Каприо във финансиране на подпалвачите на пожарите в дъждовните гори на Амазония, въпреки че не предостави доказателства за твърденията си.

Държавният глава казал пред свои поддръжници: "Този Леонардо ди Каприо е страхотен човек, нали? Дал е пари, за да бъдат опожарени амазонските гори!".

Десетки хиляди пожари - много от които се предполага, че са нарочно запалени, горяха в Амазонската джунгла това лято. Тази година в Бразилия бяха регистрирани над 72 000 горски пожара. Става въпрос за 84-процентно увеличение в сравнение с миналата година. Димът от пожарите бе видим от космоса.

В социалните мрежи през последните седмици се появиха твърдения, че природозащитници от WWF са платили на доброволци пожарникари за снимки на пламъците, за да набират средства за кампаниите си. Четиримата огнеборци, замесени в случая, бяха арестувани, но по-късно обвинени.

Появи се и информация, че холивудският актьор е дарил 300 000 долара - нещо, което Ди Каприо категорично отрече. По-рано тази година актьорът обеща 5 милиона долара в помощ на дъждовните гори, които ще бъдат дарени през неговата екологична фондация Earth Alliance.