Президентът на Албания Илир Мета разпространи снимка, на която заедно с приятел се наслаждава на слънцето, докато в страната се провеждат местни избори, бойкотирани от опозицията, съобщават местните медии.

 

"Драги приятели, с моя приятел се наслаждаваме на тази историческа и слънчева неделя и на музиката", написа Мета.

Избирателната активност до 11 часа е 12 процента. На изборите участва управляващата Социалистическа партия на премиера Еди Рама в коалиция с няколко по-малки партии, наречена Алианс за европейска Албания. Опозиционните партии бойкотират изборите.

Основната опозиционна Демократическа партия обвини Рама, че купува гласове дори за тези избори, на които в повечето общини единствени кандидати са тези от неговата Социалистическа партия.

Снимка: БТА

Заместник председателят на Демократическата партия Еди Палока показа на пресконференция видеозапис, на който по думите му се вижда как се купуват гласове от "структуирана престъпна група на Социалистическата партия и община Тирана". Палока каза, че едно от лицата е идентифицирано и е член на избирателна комисия от редовете на Социалистическата партия. Опозиционният лидер призова гражданите да се присъединят към протестиращите пред няколко избирателни секции граждани и ги призова да не гласуват.

Председателят на организацията на Демократическата партия в Кукъс Ариф Реджмани заяви, че регионалната болница в града е "под ключ" и гражданите не могат да получат медицинска помощ, защото според него лекарите и средният медицински персонал са ангажирани като членове на избирателни комисии.