На 4 ноември 2008 г. един 47-годишен афроамериканец, роден в Хонолулу, пренаписа историята на Съединените американски щати. 

Барак Хусеин Обама бе избран за 44-ия президент на страната и стана първият чернокож, който заема този пост. 

Барак Обама гласува в щата Илинойс

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Година и 9 месеца по-рано - на 10 февруари 2007 г. в Спрингфилд (Илинойс), сенатор Барак Обама обявява, че ще се състезава за номинацията на Демократическата партия на следващите президентски избори в САЩ през 2008 г. Негов противник в предварителните избори е Хилари Клинтън.

Вижте снимки от изборния ден и 11-те седмици до клетвата

Борбата между двамата е оспорвана, но Обама печели с мнозинство в по-голяма част от щатите. Хилари Клинтън вече не е сред фаворитите и дава своята подкрепа на съпартиеца си срещу републиканеца Джон МакКейн.

Предизборната кампания на Обама се върти около темата за „промяната“ и е съпроводена с лозунг „Да, ние можем“.

Предизборната кампания на Обама е съпроводена от лозунга "Да, ние можем"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 4 ноември 2008 г., когато е датата на президентските избори, има рекордна избирателна активност (63%) и Обама печели 9 милиона гласове повече от противника си МакКейн.

Стотици хиляди празнуват победата на първия цветнокож президент

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Негови привърженици са от различни религии и националности, както и от различни възрастови групи с изключение на тези над 65-годишна възраст. Подкрепят го и много актьори, певци, бизнесмени и политици.

На официалната си реч след победата Барак Обама благодари за оказаната подкрепа от всички тях и тъй като началото на новата му кариера започва в контекста на две войни – в Ирак и в Афганистан, на рецесия на американската икономика и световна икономическа криза, той ги определя като основни пунктове на бъдещия си мандат.

Новоизбраните президент и вицепрезидент Барак Обама и Джо Байдън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

11 седмици след официалния избор, на 20 януари 2009 година в 12 часа американско време, Обама официално встъпва в длъжност като 44-ят президент на САЩ. Той положи клетва пред Джон Робъртс, председател на Върховния съд на Съединените щати.

Барак Обама положи клетва пред Джон Робъртс, председател на Върховния съд на САЩ

Снимка: Getty Images/Guliver Photos