Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта и премиерът Бубу Сисе са били арестувани днес следобед в Бамако от разбунтували се военни. Това съобщи Франс прес, като се позова на един от лидерите на метежа.

"Можем да ви кажем, че президентът и премиерът са под наш контрол. Арестувахме ги в дома (на Кейта)", каза военният, пожелал анонимност.

Друг източник от лагера на метежниците добави, че двамата са откарани с брониран автомобил във военната база, откъдето започна бунтът сутринта.

И двамата лидери "са отведени от въстанали войници с бронетранспортьори в базата Кати", намираща се на няколко километра от столицата Бамако, потвърди официално директорът за връзките с обществеността на малийското правителство Бубу Дукуре,посочва Дукуре, цитиран от Франс прес. И двамата лидери "са отведени от въстанали войници с бронетранспортьори в базата Кати", намираща се на няколко километра от столицата Бамако, посочва Дукуре.

Президентът и премиерът са били арестувани във втората половина на деня в резиденцията на държавния глава Себеникоро.

Разбунтувалите се военни обкръжиха по-рано резиденцията на Кейта и стреляха във въздуха, което засили страховете, че се прави опит за преврат, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера сутринта в армейската база Кати избухна военен метеж. По данни на новинарския портал "Малижет" действията на метежниците ръководи полковник Садио Камара, бивш директор на военната школа към базата Кати. В хода на деня военните арестуваха и министри, включително тези на външните работи и на финансите, а също и председателя на парламента. По информация на портала "Уакат Сера" генералният щаб на въоръжените сили на Мали също е под контрола на метежниците, арестувани са редица военачалници.

"Осъждам категорично ареста на президента Ибрахим Бубакар Кейта, министър-председателя и други членове на малийското правителство и призовавам за незабавното им освобождаване", написа председателя на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат в "Туитър".

Френският президент Еманюел Макрон разговаря по телефона с колегите си от Нигер, Кот д'Ивоар и Сенегал и заяви, че "осъжда опита за метеж". Той изрази "пълна подкрепа за усилията за посредничество, които полагат държавите от Западна Африка", съобщи Елисейският дворец.