"Дисниленд" в Париж, най-голямата туристическа атракция в Европа, от събота ще бъде домакин на място за масова ваксинация срещу COVID-19 в своя конгресен център, съобщи АФП.

Това става на фона на стремежа на Франция да ускори процеса на ваксиниране, съобщиха официални представители в сряда.

Увеселителният парк на изток от френската столица е затворен от 30 октомври, когато на фирмите, които не са жизненоважни беше наредено да затворят на фона на нарастването на инфекциите, оставяйки своите 17 000 служители без работа.

Първоначално се планираше "Дисниленд" - Париж отново да приема посетители на 2 април, но влошените условия го принудиха да отложи отварянето.

Мястото за ваксинация ще се помещава извън увеселителния парк в "Нюпорт Бей клуб", конгресен център в близост до хотелския комплекс. То ще се управлява от местните власти и регионалната здравна служба ARS и ще бъде отворено само през почивните дни, докато други френски места за ваксинация често затварят в неделя.

Целта е да се правят инжекции на поне 1000 души на ден, тъй като Франция се стреми да получи поне по една доза на до 20 милиона души до средата на май.

Към вторник Франция е дала поне една доза на близо 12,8 милиона души, или 19 процента от населението ѝ, според данните на министерството на здравеопазването.

"Дисниленд" - Париж, е горд да помогне на властите да прилагат ваксини", заяви в изявление вицепрезидентът на парка Ерик Марион.

Глобалната група на "Дисни " обяви 32 000 съкращения на работни места в своите дейности в тематичните паркове в целия свят до края на първото тримесечие, най-вече в САЩ, поради въздействието на коронавируса.