Южният италиански град Беневенто затвори за движение един от мостовете си днес, който е проектиран от Рикардо Моранди, инженера на рухналия в Генуа мост, предаде ДПА.

Затварянето за движение на моста Сан Никола в Беневенто е предпазна мярка, обясни във Фейсбук кметът на града Клементе Мастела.

Той призна, че мярката ще причини задръствания и се извини за това. "Но безопасността на гражданите на Беневенто и отвъд пределите на града за мен и за моята администрация е основна и неподлежаща на компромис грижа", допълни Мастела.

Мостът ще бъде отворен за движение, след като техническа комисия, съставена от университетски преподаватели и от експерти от агенцията по поддръжка на магистралите, даде окончателен отговор на въпроса дали съоръжението е солидно.

Мостът Сан Никола в Беневенто е построен през 50-те години на миналия век по проект на Моранди, който е проектирал още много мостове в Италия и в чужбина. След трагедията с моста в Генуа други италиански градове обещаха да извършат проверки на проектирани от Моранди мостове. Такива има във Флоренция, Рим, Агридженто в Сицилия и на други места.

Вчера общината в Рим каза, че е предвидила 2 милиона евро за извънредни дейности по поддръжка на мост, проектиран от Моранди на магистралата, водеща към основното летище на града.

Същевременно в италианските социални медии се появиха кадри от среща, на която италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини се весели със симпатизанти в Сицилия вечерта на 14 август, броени часове след рухването на моста в Генуа, пише в. "Фигаро".

Снимките, на които се вижда Салвини на трапеза със симпатизанти на неговата партия Лига, са направени в италианския град Месина. Те бяха разпространени в социалните мрежи от хора, присъствали на тържеството.

То е било планирано преди трагедията в Генуа и Салвини не е решил да го анулира заради нея. На снимките се виждат ястия с риба, торта и чаши с вино, както и много усмихнати лица, в това число и Салвини.

В социалните мрежи хората започнаха да се питат дали той се е държал подобаващо вечерта на 14 август. Представители на Демократическата партия дори призоваха вицепремиера да се извини за поведението си.