Германска лаборатория диагностицира погрешно 58 от 60 теста за коронавирус като положителни, съобщи днес местно издание. Това било установено, след като болница се усъмнила в резултатите и тествала пациентите повторно, предаде Ройтерс.

Лаборатория Ем Фау Цет в баварския град Аугсбург отдаде фалшивите диагнози, които са били обявени в рамките на едноседмичен период, на големия брой тестове, недостиг на реагенти и притискащите я срокове.

"Заради големия брой проби и липсата на оборудване невинаги беше възможно да бъде направена навреме двойна проверка на позитивните резултати", заяви пред в. "Мюнхнер меркур" директорът на лабораторията Габриеле Шон.

Обичайният доставчик на реагенти, с който работи лабораторията, не направил доставка, което я принудило да използва алтернативен реагент, който не е съвместим със системата й за тестване, посочва мюнхенският ежедневник.

Ройтерс не можа да провери чрез независим източник дали от проблема не са засегнати и други лаборатории в Германия, където щателното тестване беше определено като един от факторите за сравнително ниското равнище на заразените с Ковид-19 и смъртните случаи.

Говорител на германското здравно министерство обаче каза, че няма причина за съмнение във "валидността и точността" на Пи Си Ар молекулярното тестване.

Източникът на коронавируса е неизвестен в около 80 процента от случаите според института по заразни болести "Роберт Кох", заяви днес германският министър на икономиката Петер Алтмайер на фона на рязко увеличение на случаите в най-голямата европейска икономика.

Той добави, че не вярва да има голям брой тестове за коронавируса, които да са ненадеждни. Повод за тези негови думи беше серията фалшиво положителни резултати в баварската лаборатория.