Претендентът за премиерския пост във Великобритания Майкъл Гоув заяви, че е готов да отложи Брекзит до края на 2020 г., предаде ТАСС, като се позовава на вестник "Сънди телеграф".

Според "Сънди телеграф" Гоув, който в сегашното правителство е министър на околната среда, е казал пред колегите си от правителството, че излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка ще доведе до произвеждането на предсрочни избори, а в резултат на тези избори на власт ще дойдат лейбъристите и лидера им Джереми Корбин, допълва БТА.

Според британското издание позицията на Гоув вече се ползва с подкрепата на част от влиятелните привърженици на оставането на Великобритания в ЕС, като например министърката на труда Амбър Ръд, която според "Сънди телеграф" сериозно обмисля дали да не подкрепи кандидатурата на Гоув за лидер на Консервативната партия и премиер.

Тази позиция на Ръд е вследствие на озовалите й се в задънена улица преговори с бившия външен министър Борис Джонсън, чиято линия за тласкане на Великобритания към твърд Брекзит Ръд не възприема, пише "Сънди телеграф".

Майкъл Гоув стана първият политик от лагера на евроскептиците, който не изключва възможността за отлагане на Брекзит. Тази му позиция обаче не срещна одобрението на американския президент Доналд Тръмп, който в интервю за вестник "Сънди таймс" заяви, че по отношение на предстоящия избор на нов лидер на консерваторите той подкрепя кандидатурите на бившия външен министър Борис Джонсън, на бившата министърка на труда Естер Маквей и на вътрешния министър Саджид Джавид, т.е. на всички кандидати за премиерския пост, които подкрепят Брекзит на 31 октомври с или без сделка.