Центърът на превенция и борба със заболяванията на САЩ препоръча на американците да не пътуват за националния празник Ден на благодарността в края на следващата седмица в момент, когато пандемията от Ковид-19 е в експоненциална фаза, предаде Франс прес.

"Препоръчваме да не се пътува в периода на Деня на благодарността. Това не е задължение, а настоятелна препоръка", каза Хенри Уок, който отговаря за борбата с пандемията в Центъра.

Федералното правителство на президента Доналд Тръмп не е наложило никаква карантина или други ограничения за придвижването. Това решение е оставено на 50-те щати и територии на САЩ.

Денят на благодарността тази година се празнува на 26 ноември. Това е най-големият семеен празник в САЩ. Много американци обикновено си вземат отпуск в петък за дълъг уикенд, в който да се видят с близките си.

Хенри Уок обясни, че броят на заразените от новия коронавирус в САЩ рязко се е увеличил след предишни празници тази година в края на май и началото на септември. "Искахме да отправим призив преди следващия път", каза той.

През изминалата седмица имаше един милион нови случаи на заразяване с Ковид-19, каза Ерин Заубър-Шац от Центъра.

"Най-безопасният начин да празнувате Деня на благодарността тази година е у дома с членове на вашето домакинство", каза тя.

"Ако някой не е живял с вас през 14-те дни преди празника, той не е смятан за член на домакинството ви и трябва да вземете допълнителни предпазни мерки, включително да носите маски у дома", добави тя.

Това важи и за студенти, които се връщат от университетски кампуси, уточниха представители на Центъра.