Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел даде положителна проба за коронавирус, след като наскоро присъства на европейска среща на високо равнище в Брюксел, предадоха ДПА и Ройтерс.

Бетел си е направил вчера сам тест, резултатите от който са били потвърдени с Пи Си Ар тест. Той има леки симптоми, включително висока температура и главоболие, но планира да продължи работата си дистанционно. Премиерът ще остане под карантина 10 дни.

По време на двудневната среща на високо равнище Бетел е бил в контакт с много други европейски лидери, включително германската канцлерка Ангела Меркел. На кадри от срещата се вижда и как той стои близо до австрийския канцлер Себастиан Курц и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Всички те носят маски.

На кадри от срещата се вижда и как той стои близо до австрийския канцлер Себастиан Курц

Снимка: AP/БТА

Правителството на Люксембург не смята никой друг държавен или правителствен ръководител за близък контакт на Бетел, потвърди говорителка на премиера. В Люксембург за близък контакт се смятат присъствието на двама или повече души в затворено помещение, на по-малко от два метра и без маска, в продължение на повече от 15 минути, отбелязва ДПА.

Премиерът на Люксембург разговаря с журналисти, когато пристига на среща на върха на ЕС в сградата на Европейския съвет в Брюксел, петък, 25 юни

Снимка: AP/БТА

Говорител на Шарл Мишел подчерта в Туитър, че на срещата на високо равнище са били спазвани хигиенните правила.

Люксембургският премиер е получил само една доза от ваксината срещу коронавируса на АстраЗенека, която му е била поставена на 6 май. По график той е трябвало да получи втора доза тази седмица