"Подавам оставка в Деня на гражданите и това е символ на факта, че връщаме на хората силата, която получихме от хората", обяви арменският премиер Никол Пашинян.

Той заяви, че се оттегля, за да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, че неговата политическа сила ще участва в тези избори и че той ще се кандидатира отново за премиер на страната. Гласуването е насрочено за 20 юни, предаде БНТ.

В изявлението си Пашинян посочи, че ще продължи да изпълнява задълженията си.

Преди това говорителката Мане Геворгян написа във Фейсбук, че Пашинян ще направи съобщение в неделя. Тя не посочи темата на речта му, но по-рано самият той заяви, че ще подаде оставка през последното дни на април, за да стартира механизма за предсрочни парламентарни избори.

След днешното съобщение на Пашинян всички министри подадоха оставка на свой ред, както изисква законът в Армения.

Той е остро критикуван за подписването през ноември на споразумение за прекратяване на бойните действия, което е силно неблагоприятно за страната му. В боевете са убити близо 6000 души от двете страни.

Пашинян усили гнева срещу себе си в края на февруари, когато уволни редица висши военни, обвинявайки ги в опит за държавен преврат.