Руското правителство, оглавено от Дмитрий Медведев е подало оставка. Президентът на Русия Владимир Путин е благодарил на Медведев и неговото правителство за свършената работа.

Путин е назначил Медведев на новосъздадения пост заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. Председател е президентът.

Държавният глава на Русия припомни, че Медведев веднъж е бил президент на Руската федерация и почти осем години ръководи правителството. "Това вероятно е най-дългото управление на този пост в най-новата история", изтъкна Путин.

Часове по-рано Путин лансира в годишното си обръщение пред руските депутати промени в Конституцията, според които премиерът, вицепремиерите и министрите ще се избират от парламента, след което президентът само ще ги назначава.

Дмитрий Медведев заяви, че във връзка с конституционните изменения, предложени от президента, кабинетът на министрите трябва да предостави на държавния глава "възможност да вземе всички необходими решения при тези условия", предаде ТАСС.

Владимир Путин назначи Дмитрий Медведев за свой заместник в Съвета за сигурност на Русия

Снимка: AP/БТА

На фона на обявените от президента предложения за изменение на Конституцията премиерът на Руската федерация смята за правилно правителството да подаде оставка. Това Медведев каза по време на среща на президента Путин с правителството.

"Тези промени, когато бъдат приети, по всяка вероятност и това ще стане след обсъждане, както беше казано, ще променят значително не само редица текстове на Конституцията, но и баланса между власттите, изпълнителната власт, законодателната власт. Във връзка с това очевидно е, че ние, като правителството на Руската федерация, трябва да предоставим на президента на нашата страна възможността да вземе всички необходими решения и при тези условия смятам, че това е правилно в съответствие с чл. 117 от Конституцията на Руската федерация, правителството на Руската федерация в настоящия си състав да подаде оставка", каза още Медведев.

Владимир Путин изслушва Дмитрий Медведев по време на срещата им в Кремъл днес, 15 януари

Снимка: AP/БТА

Членовете на Съвета на Държавната дума научиха за оставката на правителството по време на своето заседание днес, което съвпадна с публикации в медиите, съобщи депутатът Александър Жуков, цитиран от ТАСС.

Какво е новото назначение на Медведев

Путин каза, че скоро ще създаде новата длъжност зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия. "Както знаете, президентът на Съвета за сигурност е президентът", заяви Путин на среща с кабинета. "Дмитрий Анатолиевич (Медведев) винаги се е занимавал с тези въпроси и от гледна точка на увеличаване на отбранителната ни способност и сигурност смятам за възможно и го помолих да направи това в бъдеще, да се занимава с въпроси от този характер, с тази категория въпроси."

Съветът за сигурност на Руската федерация е конституционен орган, който по-специално подготвя решенията на държавния глава във връзка със стратегията за развитие на страната, защитава жизненоважните интереси на гражданите, обществото и държавата от вътрешни и външни заплахи и провежда единна държавна политика в областта на националната сигурност.

Съветът има секретар - от 2008 г. този пост заема Николай Патрушев, постоянни членове и членове, предложени от президента. Путин редовно провежда оперативни срещи с постоянни членове на Съвета за сигурност.

Кабинетът ще работи "до последно"

Не се води дискусия за премахването на министерства след оставката на руското правителство. Това съобщ пред репортери в сряда и.д. вицепремиерът Виталий Мутко.

"Още няма такива дискусии", каза Мутко, отговаряйки на въпроса дали някои министерства ще бъдат премахнати или обединени.

Мутко отбеляза, че оставката на правителството не е доказателство, че то не се е справило със задачите си. "Не, напротив, днес президентът публично и на среща с нас каза, че е благодарен", каза той, отговаряйки на съответен въпрос от журналисти.

И.д. вицепремиерът заяви, че оставката на правителството е предизвикана от искане за промяна. "Смятаме това за голямо предизвикателство, искане за промени, трябва да измислим нови подходи", каза Мутко на среща с Асоциацията на иновативните региони. Той допълни, че в четвъртък, 16 януари, ще се проведе редовно правителствено заседание, то не е отменено. "Мисля, че ще бъдат взети някои окончателни решения. Следователно ние работим, изпълняваме задълженията си до последно, докато не се сформира ново правителство", каза вицепремиерът.

Досегашното правителство включва 10 вицепремиери и 22 министерства.

За евентуални приемници на Медведев на премиерския пост се сочат кметът на Москва Сергей Собянин, министърът на икономиката Максим Орешкин и министърът на енергетиката Александър Новак, предаде Ройтерс.