Скот Морисън - новият премиер евангелист на Австралия

Седмият премиер на Австралия за последните 11 години Скот Морисън се наложи в политиката като умерен консерватор, който умее да върши работа.

Той влезе във федералната политика през 2007 г. - важна година, защото след това нито един министър-председател не е изкарал докрай мандата си заради многобройните вътрешнопартийни преврати в Канбера.

Християнин евангелист, който цитира Библията, Морисън прекара първите си години в опозиция като министър в сянка с различни ресори, включително жилищна политика и местно самоуправление.

През 2013 г., когато водената от Тони Абът Австралийска либерална партия спечели федералните избори, Морисън оглави като министър влиятелния ресор "Имиграция и охрана на границите", съобщава БТА.

В международно измерение той стана известен като мозъка зад така наречената операция "Суверенни граници", която доведе до спиране на потока от лодки с нелегални имигранти, тръгнали към Австралия, и тяхното връщане. Тази спорна политика беше определена от ООН като нарушение на Конвенцията за бежанците.

Някои критици отбелязват с ирония, че Морисън е избран за федерален представител тъкмо от района на залива Ботани - мястото, където през 1788 г. пристигат корабите на първите британски заселници, а в същото време се прочу с политиката си на "спиране на лодките".

Морисън беше подложен на критики за отношението си към кандидатите за убежище и за това, че избягваше въпросите на медиите, свързани с миграцията и опазването на границите. След промени в правителството през 2014 г. той стана министър на социалната политика и остана такъв, докато година по-късно Малкълм Търнбул не пое премиерския пост след вътрешнопартиен преврат.

Морисън, който беше твърд съюзник на Търнбул, беше назначен на важната длъжност министър на държавната хазна, на която успешно показа икономически си познания, като изработи бюджет, който до 2020/21 да гарантира наличие на излишък.

Морисън е роден и отраснал в източните предградия на Сидни - Бонди и Бронте. Баща му е полицай, който впоследствие влиза в местната власт.

Родителите му ръководят младежки програми към местната църква, а той самият като дете се снима за кратко в телевизионни реклами.

Работил е и като лобист в сферата на недвижимите имоти и на правителствена служба за рекламиране на туризма в Нова Зеландия и Австралия. Запален почитател е на ръгбито.

Морисън влиза в Австралийската либерална партия през 2000 г. като член на организацията й в щата Нов Южен Уелс.

В първата си реч в парламента през 2007 г. използва Библията, за да представи ценностите си.

"Ще отговоря с цитат от Книгата на пророк Йеремия 9:24: "Но който се хвали, нека се хвали с туй, че Ме разбира и знае, че Аз съм Господ, Който върша милост, съд и правда на земята; защото само това Ми е благоугодно, казва Господ", заяви той.

През февруари Морисън влезе в новините след реч в парламента, по време на което държеше въглища в ръката си и с насмешка се обърна към опозицията: "Това са въглища. Не се страхувайте. Недейте. Няма да ви навредят".

Той обвини хората, които се безпокоят от въздействието на въгледобивната индустрия върху околната среда, че имат "идеологически мотивиран, патологичен страх от въглищата".

Новият министър-председател е баща на две деца, момичета. Интерес към премиерския пост той прояви през април, когато каза, че това е нещо, към което би се стремил "по-нататък, ако му се удаде възможност".

Морисън подкрепяше Търнбул докрай. "Това е моят лидер. Амбициите ми са свързани с него", каза той пред репортери в сряда, прегърнал с една ръка Търнбул през рамо и сочейки към него.

Наричан в политическите кръгове СкоМо, 50-годишният политик все още до голяма степен е непознат за редовия избирател. Според проучване на общественото мнение от по-рано този месец само 2 процента от избирателите смятат, че Морисън е най-подходящият човек за лидер на АЛП.

Той спечели премиерското място, защото беше най-добрият сред консенсусните кандидати, но ще трябва да положи доста усилия, за да преодолее разкола между умереното и консервативното крило на партията.

Ще трябва и да се потруди да оправи накърнения й имидж преди предстоящите през май федерални избори.