Норвежките власти прекратиха търсенето на четиримата намиращи се в неизвестност скиори, които най-вероятно са били затрупани от падналата преди два дни в Северна Норвегия лавина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За изчезването на групата от трима финландци и една шведка норвежките власти бяха известени в сряда следобед около 16:00 ч. местно време (15:00 ч. по Гринуич).

Въпреки тежките метеорологични условия, които затрудниха работата на спасителните екипи, търсенето с хеликоптер позволи тази сутрин да бъдат засечени сигналите на два транспондера в района на падналата лавина.

"Това потвърждава предположението ни, че изчезналите са били затрупани от лавината. Вече не смятаме за вероятно някой от тях да е оцелял", заяви на пресконференция комисар Астрид Нилсен от полицията в Тромсьо, като подчерта, че от падането на лавината са минали вече два дни.

Доктор Мадс Гилбърт от Университетската болница на Северна Норвегия посочи на същата пресконференция, че при подобни случаи хората оцеляват минути, а не часове.

"Напълно сме убедени, че не съществува никакво медицинско основание да продължим търсенето", каза Гилбърт.

Норвежката полиция не разкри идентичността на изчезналите скиори, но уточни, че всички те са на около 30-годишна възраст.

Предупреждения за много студено време и сняг не само у нас, но и в цяла Европа днес. По планините в Централна и Източна Европа е обявена висока лавинна опасност.

Спасителите апелират туристите да изчакат няколко дни обстановката да се нормализира, преди да предприемат преходи или извънпистово каране.

Бедствено остава положението на много места в Италия, Полша, Словакия и дори Гърция. Заради силния вятър преспите достигат до един метър.

Гръцките власти въведоха ограничения за движение на тежкотоварни автомобили в редица възлови трасета в страната, включително и по магистралата за Солун.

Снежният фронт продължава настъплението си, като се очаква в следващите дни температурите да продължат да падат.