Ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние и британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис дадоха снощи съвместна пресконференция в централата на ЕК.

"Не съм нито оптимист, нито песимист. Аз съм просто решителен", каза Барние, цитирайки французина Жан Моне (1888 - 1979), един от основоположниците на днешния Европейски съюз.

Дейвис отговори с афоризъм на бившия британски премиер Уинстън Чърчил (1874 - 1965): "Песимистът вижда трудност във всяка възможност, оптимистът вижда възможност във всяка трудност".

Барние, който ловко превключваше от английски на френски и повтаряше ключовите си тези и на двата езика, определи днешната първа сесия като "важна" и "полезна".

Събеседникът му нарече преговорите "продуктивни" и допълни, че е обнадежден от "конструктивния подход", демонстриран и от двете делегации.

"Ново партньорство"

Главният преговарящ за ЕС обеща 27-те винаги да работят с британците и никога против тях. Същевременно той предупреди:

"Обединеното кралство няма да има повече същите права и същите привилегии като държавите членки на съюза. Но съм убеден, че е в наш интерес да изградим ново партньорство между 27-те и Обединеното кралство".

Французинът каза, че днес двамата с Дейвис са постигнали споразумение за датите, организацията и приоритетите в преговорите и допълни, че очаква с нетърпение да работи в тясно сътрудничество със своя събеседник.

"Целта ни е да имаме една седмица за преговори всеки месец и да използваме останалото време да работим по предложения и да обменяме такива", уточни Барние.

Приоритет е сигурността на гражданите

"Ясно е, че и двете страни желаем да постигнем възможно най-добър резултат и възможно най-силно сътрудничество - такова, което работи в полза и на Обединеното кралство, и на ЕС", заяви Дейвис.

"Още от референдума казах ясно, че мой главен приоритет е да предоставя сигурност на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС", допълни той.

По думите му по-късно тази седмица британският премиер Тереза Мей ще уведоми европейските лидери какъв ще е подходът на Великобритания към този въпрос.

После на 26 юни Великобритания ще публикува подробен документ, който ще представи общите линии на британската оферта. Според Дейвис това ще е добра база за започване на преговори относно правата на гражданите.

Как ще протекат бъдещите сесии

По-нататъшните преговори предстоят в седмиците, започващи на 17 юли, на 28 август, на 18 септември и на 9 октомври - тоест преговорните сесии ще бъдат веднъж месечно.

Работни групи, съставени от експерти от двете страни, ще се захванат с най-наложителните теми - правата на гражданите, финансово споразумение и други въпроси, произтичащи от развода, каза Мишел Барние.

Трънливият въпрос за границата между Ирландия и Северна Ирландия е поставен под директния надзор на двама близки сътрудници на Барние и на Дейвис.

Преговорите ще се водят на английски и на френски. Преводачи ще бъдат осигурени от Европейската комисия.

***
Началото на "развода" бе дадено в сложен контекст за британския премиер Тереза Мей, отслабена от неуспешното представяне на нейната Консервативна партия на парламентарните избори.

Торите загубиха абсолютното си мнозинство в Камарата на общините след предсрочните избори на 8 юни, които самата Мей свика, за да засили позициите си на преговорите за Брекзит.