Силно земетресение с магнитуд 7,5 удари южно от намиращите се край бреговете на Аляска Алеутски острови и стана причина за района да бъде издадено предупреждение за цунами, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от агенциите.

Американският център за предупреждение за цунами заяви, че трусът, за който първоначално беше съобщено, че е с магнитуд 7,4, е предизвикал издаването на предупреждение за цунами за Санд Пойнт, Колд Бей и Кодиак, които са рядко населени.

Скот Ленгли от Националния център за предупреждение за цунами обяви, че трусът е създал две вълни, всяка с височина 130 сантиметра.

Но наблюдатели от сушата съобщават, че вълните изглежда са били около 45,7 сантиметра.

"Центърът наблюдава пристанищата в 500-километрова зона по крайбрежието на Аляска, каза още той. - Предупрежденията за цунами, издадени за части от Аляска и щат Хавай след земетресението, са отменени."

Епицентърът на земетресението е регистриран на по-малко от 60 мили от Санд Пойнт, близо до Алеутския полуостров в югозападната част на щата.

След труса много хора от остров Кодиак са се качили веднага на по-високо място в планината Пилар. Това е шести силен трус за остров Кодиак от 2014 година, когато се издава предупреждение за цунами.