Председателят на полския парламент Марек Кухчински обяви, че подава оставка заради скандал с правителствен самолет, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Твърди се, че Кухчински и семейството му са използвали правителствения самолет за лични цели. Случаят създава риск от накърняване на репутацията на управляващата партия "Право и справедливост" в навечерието на парламентарните избори в Полша през октомври.

Кухчински обяви днес на пресконференция, че ще подаде оставка, като до него беше партийният лидер на "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Полският политически живот от няколко дни бе обхванат от скандала с Кухчински, след като медии и политически опоненти разкриха как той редовно е ползвал правителствения самолет, за да лети от Варшава до родния си град Жешов, намиращ се на около 280 км южно от полската столица.

Парламентарните избори в страната ще се произведат на 13 октомври, като повечето социологически агенции очакват победа на управляващата партия "Право и справедливост" благодарение на щедрите социални разходи и силен икономически растеж.

"Президентът току-що подписа постановление за произвеждането на избори за двете камари на парламента на 13 октомври", заяви на 6 август говорител на президента Анджей Дуда, потвърждавайки датата, която Дуда предложи миналата седмица.

Според допитване от миналата седмица на института ИБРИС "Право и справедливост" получава 41,7 процента подкрепа, главната опозиционна партия "Гражданска платформа" е с 25 процента, а коалиция на леви сили е с 10,2 процента.

От идването си на власт през 2015 г. "Право и справедливост" е в конфликт с Европейския съюз заради реформите си на съдебната система, както и за политиката си в областта на миграцията и околната среда. Според нейни критици тези спорове може да се изострят при повторна победа на сегашните управляващи, отбелязва Ройтерс.