Твърдолинейният председател на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф се регистрира вчера за президентските избори в Иран, които ще бъдат произведени на 28 юни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вчера беше последният ден за регистрация за изборите, които ще бъдат произведени, за да бъде определен приемник на покойния президент Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер на 19 май.

Първоначално Галибаф става парламентарен говорител след поредица от неуспешни кандидатури за президент и 12 години ръководене на иранската столица - докато е кмет на Техеран, той развива градското метро и насърчава строителството на небостъргачи. Наскоро той бе преизбран за председател на парламента.

За мнозина обаче Галибаф е известен заради подкрепата си за насилственото потушаване на иранските студентски протести през 1999 г., когато е генерал от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Твърди се също, че в ролята си на началник на полицията Галибаф нарежда да се стреля по студенти през 2003 г.