Дискусия за това има ли нужда Германия от нов химн поде министър-председателят на провинция Тюрингия Бодо Рамело. Той обяви сегашния химн за твърде близък до нацисткия режим, с който е трудно да се идентифицират германските граждани, съобщава БНР.

"Въпреки че днес се пее само третия куплет от "Песента на германците", в който се говори за единство, право и свобода, аз не мога да се направя, че първият куплет не съществува", заявява Рамело в интервю за вестник "Райнише пост".

Той предупреди и че твърде много националисти и популисти злоупотребяват с първия куплет на песента, който е зачеркнат от химна след края на Втората световна война.

Именно в него се пее популярната фраза "Германия над всичко", която Хитлер превръща в лозунг на унищожителния си режим и с който възпява и оправдава нападението на нацистка Германия над останалите държави в Европа.

"Имаме ли нужда от нов химн, с който да се идентифицират всички? Аз отговарям на този въпрос с ясно "да", заявява премиерът, който е от Левицата. Според Рамело мнозинството източногерманци така и не приели този химн за свой и се притеснявали да го пеят заради историята му.

Предложението му предизвика гореща дискусия в Германия. Това не е първият опит химнът да бъде променен или сменен.

Миналата година имаше предложения думата отечество в него да се замени с родина в името на равноправието между мъже и жени, но то бе отхвърлено.

Националният химн на Германия е написан от Хофман фон Фалерслебен през 1841 година, като музиката е композирана от Йозеф Хайдн. Това става почти 100 години преди идването на Хитлер на власт. Фразата "Германия над всичко" пък започва да се употребява през 17 век и е свързана с желанието на германците да се обединят в една държава.

Преди идването на Хитлер на власт песента е предизвиквала недоволство в по-аристократичните кръгове, защото във втория ѝ куплет се пее за пее за немското вино и жени, което според някои я доближавало до пиянска песен. 

Бодо Рамело

Снимка: Wikimedia