Сирия ще организира "въоръжена съпротива", която ще прогони американските сили от нейната територия. Това каза сирийският президент Башар Асад в интервю за руската телевизия "Русия 24" и агенция "Русия днес", предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Американците трябва да помнят войните в Ирак и Афганистан и да знаят, че "Сирия няма да бъде изключение", заяви Асад.

Представители на правителството на САЩ казаха тази седмица, че Вашингтон ще остави 600 войници в Сирия да се борят срещу групировката "Ислямска държава". Тези изявления дойдоха след взетото миналия месец от президента Доналд Тръмп решение за изтегляне от Сирия на целия американски контингент от около 1000 военни. То бе осъдени и от демократи, и от републиканци.

"Винаги съм казвал, че един окупатор не може да окупира територия, без да има агенти в тази страна, защото ще бъде трудно за него да живее в напълно враждебна обстановка", каза Асад.

"Американското присъствие в Сирия ще предизвика военна съпротива, която ще доведе до жертви сред американците и в последствие ще ги принуди да напуснат", заяви сирийският президент, чиито сили са подкрепяни от Русия.

"Ние, разбира се, не целим руско-американска конфронтация, каквато няма да е в интерес на никого от нас", добави Асад.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави президента на САЩ Доналд Тръмп за операцията в Сирия, при която бе ликвидиран лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Той подчерта колко е важен алиансът в борбата срещу международния тероризъм, включително с тренировъчните си мисии в Афганистан и Ирак.

Столтенберг участва във Вашингтон в среща на коалицията, бореща се срещу групировката "Ислямска държава".

Хуманитарната криза се засилва

Над 11 милиона души в Сирия се нуждаят от хуманитарна помощ, което е повече от половината от населението на страната, а ООН и други организации успяват да достигнат едва до около 5,6 милиона души месечно. Това заяви пред Съвета за сигурност на ООН вчера ръководителят на организацията по хуманитарните въпроси Марк Лоукок, предаде Асошиейтед прес.

По думите му в Северна Сирия ООН подкрепя с доставки през границата четири милиона души, включително 2,7 милиона в северозападната част, която е последният бастион на опозицията и не може да бъде достигната от вътрешността на страната.

Резолюцията, която позволява трансграничната операция изтича през декември. Марк Лоукок подчерта пред Съвета за сигурност, че няма алтернатива на тези доставки и призова за подновяването на резолюцията.