Хотел "Авнир Монмартър" по принцип е като магнит за туристите, с гледките, която предлага, към Айфеловата кула и църквата "Сакре Кьор". Но сега, когато пандемията от новия коронавирус, изплаши обичайните посетители, хотелът отвори вратите си за бездомници, отбелязва Ройтерс.

Управата на хотела предостави за една година стаите на разположение на благотворителната организация "Емаус Солидарност", която да настанява в тях хора, които иначе ще останат на улицата.

Ибрахим, кандидат за убежище, е щял, например, да спи в кухните на ресторанти, където от време на време намира работа, или просто да търси подслон където и да било.

"Когато пристигнах в Париж, не познавах никого. Местех се от едно временно жилище в друго, понякога спях в кухнята или зад кошчето за боклук", разказва Ибрахим, който е родом от Мали. "Някои дни се хващам на дребна работа, печеля около 40, 30 или 50 евро на ден и тогава излизам. Когато намирам тези работи, отивам за през нощта в хотел, в който нощувката е 30 евро. Не мога обаче да правя това цял живот", допълва той.

Престоят в хотел "Авнир Монмартър" се заплаща от "Емаус Солидарност". Настанените бездомници получават ядене три пъти на ден в залата за закуска, като всяка стая има телевизор и баня.

За благотворителната организация, която покрива разходите с държавна помощ, хотелът представлява сигурна база, от която тя може да опита да помогне на хора в нужда да започнат живота си от начало.

Мнозина от настанените имат физически или психически заболявания и травми от живота на улицата, заяви генералният директор на "Емаус Солидарност" Брюно Морел. Той обясни, че неговата благотворителна организация си е поставила за цел да им помогне да прекъснат порочния цикъл на живота на бездомници.

"В деня, когато пристигнах тук, си казах: Страхотно! Виждам бъдеще. Ще дойде ден, когато моят живот ще се промени", казва с оптимизъм живеещият в хотела Ибрахим.