Тереза Мей обяви пред парламента, че гласуването по споразумението за Брекзит се отлага, съобщи АФП.  Тя допълни, че е изслушала опасенията на критиците.

"Сделката ще бъде отхвърлена със значителна разлика, затова ще отложим гласуването", заяви Мей пред парламента в Лондон.

По-рано медии съобщиха, че се очаква Мей да направи последен опит за спечелване на отстъпки от лидерите на Европейския съюз в рамките на срещата на високо равнище в Брюксел, която ще се проведе на 13-14 декември.

Много от депутатите в парламента в Лондон се противопоставят на сделката, договорена от премиера. Ето защо прогнозите бяха за провал на гласуването й - ситуацията, която може да доведе до отстраняването на Мей от власт. Европейският съюз вече е предложил на

Великобритания "най-добрата и единствена възможна" сделка за излизането й от Общността и няма да я предоговори. Това предупреди Европейската комисия в навечерието на гласуването в британския парламент."Нашата позиция не се е променила, а за нас Обединеното кралство напуска Европейския съюз на 29 март 2019 г.", заяви говорителят на ЕК Мина Андреева пред репортери в Брюксел.

По-рано през деня Европейският съд издаде решение, съгласно което Великобритания може да отмени едностранно оттеглянето си от структурите на Общността, без да иска одобрението на други държави-членки. "Обединеното кралство е свободно да оттегли едностранно уведомлението за намерението си да излезе от ЕС", бе решението на Европейския съд. Решението на органа е победа за противниците на Брекзит. Казусът бе отнесен до съда от група шотландски политици.Британската министър-председателка Тереза Мей каза пред парламента, че правителството засилва подготовката си за Брекзит без сделка, предаде Асошиейтед прес.

Мей заяви, че нейното споразумение с Европейския съюз за Брекзит остава "най-добрата сделка, която може да се договори", и настоя, че за каквото и да е споразумение ще е необходим компромис. Тя обаче каза, че правителството трябва да бъде подготвено за възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка.

"Докато не успяваме да постигнем съгласие за сделка, опасността от вариант "без сделка" се увеличава", заяви Мей.

Тя направи коментара, след като отложи предвидено за утре гласуване по споразумението за Брекзит, признавайки, че би загубила със "значителна разлика".