Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоявал за бързо публикуване на имейли на американските демократи, които са били хакнати по време на кандидат президентската кампания през 2016 г. А високопоставен сътрудник на Тръмп е прокарал идеята, че по-скоро Украйна, а не Русия, стои зад тази хакерска атака. Всичко това излиза на яве от публикувани от министерството на правосъдието на САЩ документи, свързани с разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в изборите през 2016 г., предаде Ройтерс.

Публикуваните документи наброяват 500 страници. Публикацията стана възможна след съдебна битка със Си Ен Ен и новинарския сайт Бъзфийд. Сред документите има резюмета от интервюта във ФБР с Рик Гейтс, който беше заместник-ръководител на предизборната кампания на Тръмп, с бившия ръководител на кампанията му Пол Манафорт, с бившия адвокат на кампанията на Тръмп Майкъл Коен и със Стив Банън, бившия президентски съветник.

От документите става ясно, че на 10 април 2018 г. Гейтс разказал на разследващите, че Манафорт по време на предизборната кампания през 2016 г. вярвал, че хакерската атака срещу Националния комитет на американската Демократическа партия вероятно е била извършена от украинците, а не от руснаците. Съюзници на Тръмп защитиха тази теория, за да подкопаят изводите от разследването на Мълър за руската намеса в изборите, но после теорията беше дискредитирана.

В телефонния разговор на Доналд Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски от 25 юли, който стана причина за разследването за импийчмънт на президента, Тръмп е поискал от украинския си колега да разследва евентуална украинска намеса в хакерската атака през 2016 г. по време на предизборната кампания.

От публикуваните документи става ясно, че по време на разпитите Гейтс е намекнал, че Националният комитет на американската Републиканска партия е знаел повече неща, отколкото си признавал относно хакването на имейлите на демократите. Гейтс е казал, че Националният комитет на републиканците е имал информация за датата, на която тези хакнати имейли щели да бъдат публикувани на сайта на Уикилийкс.

Документите също така показват, че по време на предизборната кампания Тръмп е бил фрустриран, че Уикилийкс се бавел с публикуването на имейлите на демократите, които били хакнати и за които предизборният екип на Тръмп имал информация, че са се озовали в ръцете на сайта.

Разпространените документи показват, че Гейтс е разказал и, че Тръмп е бил фрустриран, че неговата противничка от Демократическата партия Хилари Клинтън не е направила обществено достояние някои имейли по време на разследването на Държавния департамент за нейното използване на личен сървър, докато тя е била държавен секретар. През юли 2017 г. Тръмп открито поиска от Русия да му помогне в намирането на тези непредставени от Клинтън имейли, но после заяви, че просто се е шегувал.