Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп смята да съкрати размера на вноската в бюджета на НАТО, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

Според източници на телевизията в Пентагона и НАТО, понастоящем около 22 процента от бюджета на алианса се сформира от средства, предоставяни от Вашингтон. Правителството на Тръмп смята да намали този размер до 16 процента. За сравнение, Германия покрива 14,8 процента от бюджета.

Един от източниците отбелязал, че САЩ ще пренасочат икономисаните средства за финансиране на редица програми в областта на сигурността в Европа, включително програми за Украйна и Грузия. Други държави членки на алианса са готови да компенсират дефицита, който ще се образува след съкращаването на американската вноска в бюджета, посочва Си Ен Ен.

Президентът Тръмп отдавна предупреждава, че страната му ще съкрати вноската си в алианса, ако другите държави съюзници не увеличат своите разходи за отбрана. Тръмп например често критикува Германия и конкретно канцлера Меркел, че не прави достатъчно, за да увеличи военните разходи.

За да отговори на това предизвикателство в реч пред Федералния парламент вчера Ангела Меркел отбеляза, че разходите на страната за отбраната са нараснали до 1,18 на сто от БВП спрямо 2014 година, когато на срещата им в Уелс членките на НАТО решиха да увеличат парите за отбранителни цели до 2 на сто. Така през 2024 година целта е военните разходи да достигнат 1,5 на сто, каза Меркел. Може да се разчита, че Германия ще достигне целта от 2 процента в началото на 30-те години, заключи канцлерът.

По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон сравни състоянието на трансатлантическия военен съюз НАТО с "мозъчна смърт" и призова Европа да засили потенциала си за действие, защото не може вечно да разчита на непредвидими Съединени щати. Тази оценка на Макрон за НАТО бе отхвърлена от повечето лидери на страни на ЕС.

НАТО остава фундамент на сигурността в Европа, и Германия и Полша биха искали да развиват сътрудничество в Европейския съюз в сферата на отбраната, защото общата сигурност и отбранителната политика на ЕС биха усилили европейското направление в НАТО. Това каза в Берлин на 26 ноември германският външен министър Хайко Маас на съвместна пресконференция със своя полски колега Яцек Чапутович. 

"Единният европейски глас и укрепването на европейските мощности ще направи НАТО по-силна като цяло", подчерта Маас.

В първите дни на декември в Лондон ще се проведе годишната среща на върха на НАТО.